Kam v Praze a okolí na výlet? 28 tipů kam vyrazit
23.06.2023Aktualizace 23.11.2023

Kam v Praze a okolí na výlet? 28 tipů kam vyrazit

Víťa
Autor: Vítězslav Langer

Nevíte, kam na výlet v Praze a okolí? Nechte se inspirovat našimi 28 tipy na výlety. Připravili jsme pro vás seznam míst, které stojí za návštěvu. Ať už máte rádi architekturu, přírodu, gastronomii nebo historii. V tomto článku najdete výlet přesně pro vás.

Výlety a aktivity v Praze

Žižkovská věž

Monumentální stavba, která zdobí horizont Prahy – Žižkovská věž nabízí úchvatný panoramatický výhled na celé město. Vysílač, měřící 216 metrů, se pyšní nejen krásným výhledem, ale také jedinečným kulinářským zážitkem v restauraci Oblaca. Ta nabízí mimo jiné degustační menu, které potěší i ty nejnáročnější gurmány. Užijte si výhledy na město a potěšte své chuťové buňky výborným jídlem, nebo sem zajděte na koktejl v místním baru.

Kde? Mahlerovy sady 1, 130 00 Praha 3-Žižkov

Nejprodávanější

Dívčí hrady a koně Převalského

Dívčí Hrady jsou skrytým pokladem v Praze ideální pro klidné procházky, pikniky, nebo jen pro relaxaci a vychutnání si krásných výhledů na Prahu a Vltavu. Na Dívčích Hradech můžete obdivovat ohrožený druh koní Převalského. Mají tu téměř 20ti hektarový výběh.

Pozor! Prosíme pokud Dívčí hrady navštívíte, rozhodně koně nekrmte. Nevhodná strava jim způsobuje vážné zdravotní problémy a někdy i smrt.

Kde? Nový Zlíchov 2600/13, 150 00 Praha 5-Smíchov

Kone Prevalskeho
By Stepet49 - Own work, CC BY-SA 4.0, Link

Pražská ZOO

Pražská zoo je jedna z nejlepších zoologických zahrad na světě, ve které najdete více než 5000 zvířat. Prozkoumejte unikátní expozice, jako je pavilon indonéské džungle nebo africká savana, a obdivujte rozmanitost zvířecí říše. Nezapomeňte navštívit Pavilon goril a s dětmi vyrazte na hřiště Bororo.

Kde? U Trojského zámku 120/3, 171 00 Praha 7

Prazska Zoo

Žluté lázně

Odpočívejte na sluníčku, zajděte na letní kino, nebo si užijte jeden z mnoha vodních sportů ve Žlutých Lázních. Rekreační areál na břehu Vltavy nabízí rozmanité aktivity od stolního tenisu, přes paddleboardy, až po beach volejbal. Zajít sem můžete také na letní kino, které je v sezóně v provozu několikrát do týdne.

Kde? Podolské nábř. 3/1184, 140 00 Praha 4-Podolí

Tančící dům a restaurace Ginger & Fred

Nejikoničtější symbol Prahy, který láká návštěvníky z celého světa. Tančící dům kromě nádherné architektury skrývá také restauraci Ginger & Fred. Vychutnejte si špičkovou gastronomii a fascinující výhled na Prahu. V Tančícím domě se můžete ubytovat nebo jen zajít na výstavu do místní galerie.

Kde? Jiráskovo nám. 1981/6, 120 00 Nové Město


Plavba po Vltavě

Prozkoumejte historické centrum Prahy z paluby lodi. Pokocháte se Pražským hradem, Národním divadlem a dalšími památkami. Spojit můžete plavbu i s obědem, který je podavaný přímo na palubě.

Kde? Prague Boats, Dvořákovo nábř., 110 00 Josefov

Nejprodávanější

Poznejte Prahu z jiné perspektivy a vydejte se s námi na vyhlídkovou plavbu po Vltavě. Těšit se můžete na ty nejkrásnější památky, živou hudbu a skvělé jídlo.

Praha

od 2 100,-

Zjistit více


Letohrádek Hvězda

Renesanční letohrádek v oboře Hvězda je památkou, kterou byste při návštěvě Prahy neměli vynechat. Uvnitř najdete výstavu o bitvě na Bílé hoře, která se odehrála kousek od obory.

Tip: Kousek od Hvězdy je také Břevnovský klášter s krásnou zahradou.

Kde? Obora Hvězda, 161 00 Praha 6

Letohradek Hvezda

Strahovský pivovar

Všechny pivaře potěší exkurze pivovaru Strahov, jehož historie sahá až do 12. století. Přijďte se dozvědět něco o pivu, o tom jak se vyrábí, ochutnejte několik druhů a exkurzi zakončete hostinou v místní restauraci. Strahovský pivovar se nachází kousek od Petřína, kam také doporučujeme zajít.

Kde? Strahovské nádvoří 301, 118 00 Praha 1-Hradčany

Nejprodávanější

Vydejte se s námi za tajemstvím klášterního pivovaru. Prohlídka malého pražského Pivovaru Strahov je dokonalým dárkem pro všechny milovníky piva.

Praha

1 419,-

Zjistit více


Krmení krokodýlů v krokodýlí ZOO

Chcete se více dozvědět o krokodýlech a kajmanech a vidět je na vlastní oči? Udělejte si výlet do pražské krokodýlí ZOO! Tady uvidíte desítky krokodýlů, kajmanů a aligátorů, včetně vzácných druhů, jejichž populace ve volné přírodě čítá méně než 150. Průvodci vás seznámí se zajímavými fakty o těchto plazech a během prohlídky je budete mít možnost sami krmit!

Kde? Tusarova 1548, 170 00 Praha 7-Holešovice

Potkáte se s desítkami živých kajmanů, krokodýlů i aligátorů, včetně vzácných druhů. A co víc - během exklusivní prohlídky si je budete moct i sami nakrmit!

Praha

od 1 759,-

Zjistit více


Únikovky

Za výletem se vydejte i do filmových a herních světů, díky únikovým hrám. V Praze jich jsou desítky. Pokud jste fanoušky hororu a máte pro strach uděláno, tak vyrazte do The Chamber nebo do domu duchů Poltergeist. Máte zájem o nějakou klidnější únikovku a chcete zároveň objevovat historické centrum Prahy? Venkovní únikovka je to pravé pro vás. Fanoušky kultovní franšízy Star wars nadchne únikovka, která vás zavede do prostředí hvězdných válek. Možností, kam v Praze na únikovku je spousty, spojte váš výlet v Praze s výletem do fascinujících světů únikových her.


Národní technické muzeum

Objevte širokou škálu fascinujících expozic, které nabízí Národní technické muzeum. V hlavní budově NTM na Letné vás čeká celkem 16 trvalých výstav. Od fascinujícího světa dopravy až po historii tiskařství - výstavy nabízejí širokou škálu témat, ze kterých si jistě vyberete to, co vás zaujme.

Kde? Kostelní 1320/42, 170 00 Praha 7-Letná

Narodni technicke muzeum
By PetrKk - Own work, CC BY-SA 4.0, Link

Rozhledna Doubravka XIV.

V lesoparku Čihadla na kopci Horka se tyčí moderní rozhledna Doubravka. Unikátní design má díky ohebnému akátovému dřevu. Výška rozhledny je 23,5 metrů a poskytuje tak krásný výhled na Prahu.

Kde? Na rozhlednu se budete muset vydat pěšky, Dorazte do Hostavic, tady si můžete vybrat z různých cest - Z Hostavic po lávkách, z parku U Čeňku nebo z Kyjí z ulice Farská.

Skautský institut

Vydejte se na Staroměstské náměstí, ne kvůli Orloji, Týnskému chrámu, nebo Mariánskému sloupu, ale kvůli Skautskému institutu. Ne, to si děláme trochu srandu, ale kdo by se chtěl topit v davech turistů. Skautský institut je takový schovaný klenot v centru města. Konají se tu každý týden spousty přednášek a různých jiných akcí. V létě ve vnitrobloku provozují letní kino a hlavně tu točí skvělé pivo.

Kde? Staroměstské nám. 1/4, 110 00 Staré Město

Klánovický les

Na 400 hektarech na okraji Prahy se nachází Klánovický les. Najdete tu spletitou síť turistických cest, naučnou stezku, přírodní hřiště nebo třeba koupaliště na pomezí Šestajovic a Klánovic. Vyrazte sem jen tak na procházku nebo s sebou vemte kolo a trochu si zasportujte.

Tip: Pokud jste fanoušky únikovek, tak můžete návštěvu lesa spojit s únikovou hrou.

Kde? Praha-Klánovice, Praha 9

Klanovicky les
Own work, CC BY-SA 3.0, Link

Divoká Šárka

Divoká šárka patří mezi největší přírodní parky v Praze. Park můžete prozkoumat na kole nebo pěšky. Za výlet stojí i koupaliště Veselík, které oceníte v horkých letních dnech. Voda tu je pěkně studená. Divoká šárka se těší oblíbě u horolezců, naleznete tu více jak 100 horolezeckých cest různých obtížností.

Kde? Praha 6

Vodni nadrz Dzban v Divoke sarce

Nový svět

Kousek od Pražského hradu se skrývá tato malebná část Hradčan. Nový svět je známý svými spletitými uličky a roztomilými malými domky, jejichž historie sahá až do 14. století. Navzdory svojí poloze nedaleko turistických center, zůstává Nový svět u turistů nepovšimnutý.

Kde? Nový Svět, Praha 1-Hradčany

Novy svet v Hradcanech

Náplavka

Dalším tipem na výlet je jedno z nejživějších míst v Praze. V létě se tu každý týden konají různé festivaly nebo farmářské trhy. Náplavku u Palackého náměstí často vyhledávají i turisti, díky krásnému výhledu na Hradčany a dlouhé promenádě.

Kde? Náplavka, 128 00 Nové Město

Farmářské trhy

Za výletem vyrazte na farmářské trhy. Míst v Praze, kde se trhy pořádají je spousty. My doporučujeme ty na Jiřího z Poděbrad, které jsou menší a méně rušnější. Pokud vám nevadí davy, tak okoukněte trhy na Kulaťáku. Všechny místa v Praze, kde se trhy nachází najdete na stránkách hlavního města.

Za vyhlídkami na střechy a terasy

Hezké výhledy baví snad všechny. Za těmi nejmalebnějšími se vydejte na střechu Radost kousek od Riegrových sadů. Střecha Lucerny také nabízí krásné výhledy, ale není pravidelně otevřena, proto je potřeba sledovat oficiální stránky. Za výhledy vyrazte také na již zmiňovaný Tančící dům a na Pankrác do restaurace Aureole.

Výlety a aktivity v okolí Prahy

Velká Amerika

Velká Amerika, známá také jako český Grand Canyon, je obrovským zatopeným lomem, který je oblíbeným místem pro výlety. Lom nabízí krásnou čirou vodu ve které je však zakázáno se koupat. Doporučujeme si lom prohlédnou z cest, které vedou podél lomu s několika vyhlídkovými místy nebo z parkoviště u východního konce lomu.

Kde? Lom Velká Amerika, 267 17 Mořina

Velka Amerika

Karlštejn

Nejznámější a nejnavštěvovanější hrad v Česku se nachází zhruba 30 km od centra Prahy. Karlštejn nabízí kombinaci krásné přírody a historie. Prozkoumejte jeho bohatě zdobený interiér s freskami a uměleckými díly pozdního středověku.

Tip: Pokud jste na Karlštejně byli a rádi byste ho objevili z ptačí perspektivy, tak let balónem nebo let v jediné vzducholodi v ČR bude tím pravým zážitkem.

Kde? Karlštejn 172, 267 18 Karlštejn

Ověřeno Darinou Náš tip

Vícero lokalit

Český ráj, Český Krumlov, Karlštejn, Brno, Ostrava, Hradec Králové, Bochov u Karlových Varů, České Budějovice, Olomouc, Zlín, Konopiště, Pálava, Plzeň, Kroměříž, Pardubice, Hluboká nad Vltavou, Roudnice nad Labem

od 4 250,-

vícero lokalit

Okolí Karlštejna, Okolí Brna, Okolí Tišnova

9 290,-


Zřícenina hradu Okoř

Zřícenina hradu Okoř, od roku 1965 kulturní památka, má svoje kořeny už ve 13. století. Kromě prohlídek se tu konají i různé dobové akce, ale také open air hudební festival. Na výlet sem jeďte i kvůli okolní přírodě, která láká cyklisty a pěší turisty.

Kde? Zřícenina hradu Okoř, 252 64 Okoř

Zricenina hradu Okor

Adventure mini golf v Horním Bezděkově

Kousek od Kladna v Horním Bezděkově se skrývá unikátní Adventure mini golf. S sebou můžete vzít i ty nejmenší a vaše čtyřnohé kamarády. Po dni stráveném na greenu si dejte zasloužené občerstvení v místní Tyrolské hospodě, kde vaří podle tradičních tyrolských receptur.

Kde? Valdecká 213, 273 51 Horní Bezděkov

Přemýšlíte, kam vyrazit s dětmi na výlet? Vyzkoušejte si hru adventure golf na prvním 18ti-jamkovém hřišti v ČR. Areál je velmi vstřícný k rodinám s dětmi i pejsky.

Horní Bezděkov

819,-

Zjistit více


Konopiště

Nedaleko města Benešov asi 40 km jihovýchodně od Prahy se tyčí zámek Konopiště – sídlo Františka Ferdinanda d'Este. Prozkoumejte zámecké útroby a zavítejte do zbrojnice, kde mají rozsáhlou sbírku historických zbraní a zbroje. K zámku náleží také Růžová zahrada a rozlehlý park, který je ideální na letní procházky.

Kde? Zámek Konopiště, Konopiště 1, Konopiště, 256 01 Benešov

Konopiste
Draceane, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Průhonický park a zámek

Jeden z nejvýznamnějších zámeckých parků v ČR – Průhonický park je zapsán do světového dědictví UNESCO spolu se svou sbírkou rostlin. Park nabízí rozmanitou přírodní scenérii, vynechat nesmíte však ani zámek. Ten se objevil v kultovních filmech jako S čerty nejsou žerty, Ať žijí duchové! nebo v pohádce Princezna se zlatou hvězdou. Běžte na prohlídku a objevte jeho historii a vývoj zámeckého parku.

Kde? Zámek 1, 252 43 Průhonice

Pruhonicky park

Lidice

20 km severozápadně od hlavního města se nachází obec s tragickou historií spojenou s druhou světovou válkou. Dnes tu stojí památník obětem. Návštěva Lidic znamená nejen poznat příběh této obce a hrůz druhé světové války, ale také přispět k uchování památky na události pro budoucí generace.

Kde? Památník Lidice, Tokajická 152, 273 54 Lidice

Pomnik detskym obetem valky

Koněpruské jeskyně

Dalším tipem na výlet v Praze a okolí jsou Koněpruské jeskyně. Tento jeskynní systém skládající se ze 3 pater nabízí krásné geologické útvary. Jeskyně se nacházejí v CHKO Český kras, která je sama o sobě skvělým místem na výlet.

Kde? Koněpruské jeskyně, 266 01 Koněprusy

Konepruske jeskyne
Autor: ŠJů, Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0, Odkaz

Svatý Jan pod Skalou

Poutnické místo a údajně nejhezčí obec ve středních Čechách najdete 20 km na západ od Prahy. Obci dominuje Svatojánská skalní stěna, která se dá vyšlápnout. Za odměnu se vám naskytne nádherný výhled na přilehlou krajinu. Výlet si udělejte také do kostela narození svatého Jana Křtitele. Kostel je propojen s jeskyní svatého Ivana, ve které prý tento poustevník pobýval.

Svaty Jan pod Skalou

Zážitky a aktivity v Praze
100 Kč za odběr novinek

Podobné články

15 nejromantičtějších filmů všech dob

15 nejromantičtějších filmů všech dob

02.04.2024

I když se večery pomalu ale jistě zkracují, stále zůstává spoustu času a prostoru pro společné chvíle na gauči. A pokud zrovna nevíte, jaký film byste si mohli pustit, pak mrkněte na náš seznam nejromantičtějších filmů všech dob. Filmy nejsou seřazeny v žádném konkrétním pořadí.

Stezky pro děti: 13 tipů kam vyrazit

Stezky pro děti: 13 tipů kam vyrazit

07.03.2024

Hledáte kam s dětmi na výlet? Inspirujte se našimi 13 tipy na stezky pro děti po celé ČR. Od magických setkání na Ježíškově cestě v Krušných horách, přes hravé objevování přírody v Lesním parku Klimkovice, až po pohádkové a pirátské výpravy u Baťova kanálu. Vyrazte na výlet, kde se vaše děti vyřádí a něco se přiučí.

Kam na výlet s dětmi Ostrava: nejlepší tipy pro rodinný den

Kam na výlet s dětmi Ostrava: nejlepší tipy pro rodinný den

29.02.2024

Hledáte tipy na rodinný výlet v Ostravě, kde by se vaše děti mohly nejen skvěle bavit, ale i něco nového naučit? Ostrava nabízí mnoho atrakcí, které splní očekávání každého malého dobrodruha i zvídavého vědátora. Od fascinujícího světa techniky v Dolních Vítkovicích, přes druhou největší ZOO v České republice, až po adrenalinové zábavy v E-motion parku. Inspirujte se našimi 9 tipy na výlety pro rodiny s dětmi.

Výlet Severní Čechy: 13 tipů na objevování krás regionu

Výlet Severní Čechy: 13 tipů na objevování krás regionu

23.02.2024

Národní park České Švýcarsko, památky jako zámky Děčín a Sychrov, Hrady Hněvín a Trosky - to je jen zlomek toho, co nabízejí Severní Čechy. Inspirujte se 13 tipy na výlet v Ústeckém a Libereckém kraji.

Olomoucký kraj: Tipy na výlety a aktivity

Olomoucký kraj: Tipy na výlety a aktivity

16.02.2024

Olomoucký kraj nabízí širokou škálu výletů a aktivit. Od prozkoumávání historických památek po návštěvu ojedinělých přírodních úkazů v Jeseníkách, v této krásné oblasti je pro každého něco. Inspirujte se našimi 20 tipy na výlet.

Brno za 3 dny: kde se ubytovat, kde jíst a co vidět

Brno za 3 dny: kde se ubytovat, kde jíst a co vidět

09.02.2024

Brno je plné zajímavých míst i gastro podniků. Vydejte se spolu s námi do tohoto krásného města a užijte si víkend plný procházek, zážitků a ochutnávání.

4 důvody, proč chodit na kosmetiku

4 důvody, proč chodit na kosmetiku

02.02.2024

Pravidelná kosmetika by měla spadat do pečovacího rituálu každé ženy. V tomto článku se dozvíte, proč se vyplatí investovat do pravidelné kosmetiky a kam si na ni můžete zajít.

Malebné a romantické chaloupky: Kde je najít?

Malebné a romantické chaloupky: Kde je najít?

31.01.2024

Roubenky, chaty i chaloupky. Kdo by netoužil po malebném víkendu v dřevěném stavení a nedaleko přírody. Proto jsme pro vás našli ty nejkouzelnější roubenky, ve kterých můžete strávit část vaší dovolené.



Kontaktujte nás

Máte dotaz, doporučení nebo sdělení, které bychom si neměli nechat ujít? Pište nebo volejte.

Zavolejte nám +420 222 316 957

Každý pracovní den 9.00–16.30 hod.

Odebírejte newsletter

Odebírejte náš newsletter a získejte s předstihem nabídku novinek a další výhody.

Odesláním vašeho e-mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů.


Naše zážitky jsou dárky na celý život

V Allegrii věříme, že zážitkové dárky jsou tou nejlepší volbou, pokud hledáte originální dárek pro své blízké. Darujte zážitek k narozeninám nebo jiné významné příležitosti a přineste radost do života svých blízkých.

V naší široké nabídce zážitkových dárků naleznete různé kategorie, jako jsou například adrenalinové zážitky, kulturní zážitky, wellness a relax, gastronomické zážitky a mnoho dalších. Věříme, že v naší nabídce najdete ten správný zážitek jako dárek pro vaše blízké, který se jim navždy vryje do paměti.

Nezáleží na tom, zda hledáte zážitek pro muže, ženy, páry nebo rodiny, v naší nabídce najdete něco pro každého. U nás si můžete vybrat například romantický pobyt v lázních, adrenalinový zážitek jako tandemový seskok padákem, nebo třeba kurz vaření s šéfkuchařem. Darováním zážitkových dárků přinášíte nejen radost, ale i zážitky, na které budou vaši blízcí vzpomínat celý život.