Národní parky ČR: nejkrásnější místa a tipy na aktivity
28.04.2023Aktualizace 08.11.2023

Národní parky ČR: nejkrásnější místa a tipy na aktivity

Víťa
Autor: Vítězslav Langer

V České republice jsou celkem čtyři národní parky. Byla by škoda, nechat si jejich krásy ujít. Proto jsme parkům zasvětili celý jeden článek. Podíváme se na místa, která v parcích musíte navštívit a řekneme vám pár tipů na aktivity, které si při návštěvě užít.

Které národní parky se v ČR nachází?

  1. Národní park Krkonoše
  2. Národní park Šumava
  3. Národní park Podyjí
  4. Národní park České Švýcarsko

Krkonošský národní park

Nejstarší a zároveň nejnavštěvovanější národní park v ČR se rozkládá na severu naší republiky v Krkonoších, nejvyšším pohoří České republiky. Park nabízí návštěvníkům nádherné horské scenérie, četné turistické stezky a v zimě možnosti pro lyžování a snowboarding.

Krkonose

Krkonošský národní park: která místa navštívit?

Samozřejmostí je naše nejvyšší hora Sněžka, tu by si měl aspoň jednou za život vystoupat každý. Na Sněžku vede několik turistických tras:

  1. Nejlehčí trasa začíná v Horní Malé Úpě pokračuje po červené trase až k chatě Jelenka. Poté stoupáte přes Obří hřeben až na vrchol Sněžky.

  2. Z Pece pod Sněžkou po zelené trase až k horské boudě Růžohorky. Po lehkém občerstvení vyrazíte po žluté až na vrchol.

  3. Nejtěžší, ale také nejkrásnější je výstup začínající v Peci pod Sněžkou přes Obří důl po modré a následně po červené vedoucí až na vrchol Sněžky.

  4. Pokud se na výšlap necítíte a pěší turistika vás nebere, alternativou je vyjet na Sněžku lanovkou. Za lanovku zaplatíte 520 Kč za cestu tam a zpátky.

V Krkonošském Národním parku je toho spousta k vidění. Navštívit můžete například Labský důl, ledovcové údolí, kterým protéká řeka Labe. V horní části Labského dolu se nachází slavný Pančavský vodopád, nejvyšší vodopád v České republice se 148 metry.

Na polské straně Krkonoš najdete tzv. Sněžné jámy. Tyto ledovcové kary (geologické útvary vytvořené ledovci) jsou uchvatným pozůstatkem z doby Ledové a nabízejí krásné výhledy na okolní krajinu. Pokud vám ještě zbyde energie určitě si vyšlápněte horu Kotel, považovanou za jednu z nejmalebnějších hor v České republice.

Bouda u Sneznych jam

Tipy na výlety v NP Krkonoše:

  • Sněžka

  • Sněžné jámy

  • Labský důl

  • Pančavský vodopád

  • Hora Kotel

Krkonošský národní park: aktivity

Tzv. Snowbiking je skvělou možností, jak si užít hory a zároveň se u toho moc nenadřít. Tyto elektrická kola si můžete půjčit v Peci pod Sněžkou na 4 nebo 9 hodin. Na ročním období však nezáleží, kolo si můžete půjčit i v létě. Nejste fanda cykloturistiky? Skialpinismus je skvělou alternativou oproti standardnímu lyžování.

Pokud jste začátečník, co takhle zkusit skialpový kurz? Po horách vás provede zkušený průvodce a podíváte se do míst, kde se tuctový lyžař jen tak nepodívá. Samozřejmě závisí na sněhových podmínkách. Sezóna zpravidla začíná v prosinci a trvá až do dubna.

Psí spřežení tzv. Mushing je zážitek, na který budete vzpomínat do konce života. Užít si ho můžete v Peci pod Sněžkou. V Peci si také můžete půjčit na hodinu a půl sněžný skútr a projet se bílou krajinou. V létě zase vyrazte na terénní čtyřkolky do Špindlu. Rodiče s dětmi ocení muzeum Lega, které je také ve Špindlerově Mlýně. Muzeum vystavuje přes 1 000 modelů a rozkládá se na 250 m2.

Za zábavou do Špindlerova Mlýna. Vydejte se s rodinou do Museum of bricks ve Špindlu. Užijte si společný čas stavěním z kostiček LEGO®. Dozvíte se i pár zajímavostí.

Špindlerův Mlýn

Praha, Poděbrady, Kutná Hora, Znojmo

1 019,-

Zjistit více


Tipy na aktivity v NP Krkonoše:

  • Snowbiking až na 9 hodin

  • Skialpinismus s průvodcem

  • Návštěva muzea Lega

  • Jízda na sněžném skútru

  • Mushing - psí spřežení

  • Terénní čtyřkolky

Šumavský národní park

Bohaté území na faunu a floru, nedotčená příroda a spoustu turistických stezek - to je Šumavský národní park. Tento nejrozsáhlejší národní park u nás nabízí spoustu krásných přírodních úkazu, které stojí za to vidět.

Sumavsky NP

Šumavský národní park: která místa navštívit?

Vydejte se prozkoumat oblast Povydří po stejnojmenné naučné stezce. Jako výchozí bod vám poslouží parkoviště u kempu Antýgl. Zhruba 7 km dlouhá stezka kolem horské řeky Vydry nabízí krásné scenérie a malebné výhledy.

Šumavský národní park je známý svými rašeliništi. Jedním takovým je Jezerní slať, kterou si můžete projít po vyhrazených cestičkách. Výchozím bodem vám bude parkoviště u silnice Horská-kvilda. Jedná se o velice nenáročnou trasu, kterou zvládnou i bez problému děti.

Za zmínku také stojí největší jezero v ČR; Černé jezero, které se nachází kousek od Železné Rudy. Nedaleko najdete Čertovo jezero, výlet tak můžete spojit a navštívit obě. Podívat se musíte taky do Boubínského pralesa a vystoupat na místní rozhlednu Boubín.

Tipy na výlety v NP Šumava:

  • Oblast Povydří

  • Jezerní slať

  • Černé jezero

  • Čertovo jezero

  • Boubínský prales

  • Rozhledna Boubín

Šumavský národní park: aktivity

Park můžete prozkoumat pěšky, na kole, ale také na vodě. Loď si můžete půjčit u Soumarského mostu ve Volarech a vyrazit směrem vesnice Pěkná. Musíte však zaplatit registrační poplatek 600 kč/loď. Máte také možnost sjet řeku Otavu na raftu. Raft si půjčíte v nedalekém městě Sušice a následně vyrazíte na 8 km dlouhou plavbu. Platíte pouze za raft a vybavení, žádný registrační poplatek se hradit nemusí.

Rafting pro celou rodinu, skvělý a nezapomenutelný dárek pro vás a vaše blízké, užijte si svůj zážitek a zažijte něco výjimečného a neopakovatelného. Buďte originální.

Sušice

1 599,-

Zjistit více


Pokud navštívíte národní park v zimě, ve Volarech se můžete projet se psím spřežením a zažít Mushing. Zkusíte si ustrojit psy, zapřáhnout je do saní a po krátké instruktáži vyrazíte na 2 nebo 7 kilometrovou cestu zasněženou krajinou.

Mushing - psí spřežení na vlastní kůži, skvělý a nezapomenutelný dárek pro vás a vaše blízké, užijte si svůj zážitek a zažijte něco výjimečného a neopakovatelného. Buďte originální.

Krkonoše

5 299,-

Zjistit více


Tipy na aktivity v NP Šumava:

  • Lodí ze Soumarského mostu

  • Otava na raftu

  • Mushing

Národní park Podyjí

Národní park Podyjí se nachází na jihovýchodě České republiky. Parkem protéká řeka Dyje, která zároveň tvoří hranici mezi Českem a Rakouskem. Tento nejmenší národní park se rozkládá na 63 km2.

vinice Sobes

Národní park Podyjí: která místa navštívit?

Tento jediný moravský národní park nabízí spoustu možností k výletům, jak za přírodou, tak i za památkami. Navštivte například vinici Šobes, jednu z nejstarších vinic v Evropě, která leží v meandru řeky Dyje. Park také skrývá spoustu vyhlídek (celkem 23), za zmínku stojí Sealsfieldův kámen a Králův stolec. Za památkami vyrazte za hranice na hrad Hardegg. Ve stejnojmenném městě je také vyhlídka, kde si udělejte fotku s krásným výhledem na hrad a na město. Za Českými památkami vyrazte do Vranova nad Dyjí a navštivte místní barokní zámek.

hrad Hardegg

Tipy na výlety v NP Podyjí:

  • Vinice Šobes

  • Sealsfieldův kámen

  • Králův stolec

  • Hrad Hardegg

  • Zřícenina Nový Hrádek

  • Zámek Vranov nad Dyjí

Národní park Podyjí: aktivity

Jelikož jsme na Moravě, tak samozřejmostí je ochutnávka vín. V už zmiňované vinici Šobes pravidelně každý rok otevírají na jaře a v létě stánek s šobeským vínem. Navštívit můžete také nedaleké Znojmo, prozkoumat historické centrum a vydat se do znojemského podzemí. Jde o spletitý podzemní systém chodeb a sklepů, který se rozprostírá napříč čtyřmi patry a je dlouhý 27 kilometrů. V zimě si můžete přímo v parku zaběžkovat a kochat se zasněženou krajinou.

Tipy na aktivity v NP Podyjí:

  • Ochutnávka šobeských vín

  • Znojemské podzemí

  • V zimě na běžky

Národní park České Švýcarsko

Národní park České Švýcarsko se nachází na severu České republiky, poblíž hranic s Německem. Park je známý svými pískovcovými skalními útvary, které tvoří malebné scenérie a lákají návštěvníky z celého světa.

Pravcicka brana

Národní park České Švýcarsko: která místa navštívit?

Již zmíněná Pravčická brána je symbolem parku a určitě byste k ní měli zavítat. Na německé straně v Saském Švýcarsku navštivte skalní most Bastei, který láká fotografy z celé střední Evropy. V Saském Švýcarsku navštivte i pevnost Königstein, největší vojenskou pevnost v Evropě. Ale teď už zpátky do Česka. Za návštěvu stojí i Mariina vyhlídka, mnohými považovaná za nejkrásnější vyhlídku v Českém Švýcarsku. U soutoku řek Kamenice a Velká běla stojí Dolský mlýn, kde se natáčela dnes už kultovní pohádka Pyšná princezna.

Most Bastei

Tipy na výlety v NP České Švýcarsko:

  • Pravčická brána

  • Most Bastei

  • Pevnost Königstein

  • Mariina vyhlídka

  • Edmundova a Divoká soutěska

  • Dolský mlýn

Národní park České Švýcarsko: aktivity

Vyrazte do Edmundovi a Divoké soutěsky a nastupte zde na lodičku. Z té se budete kochat skalními útvary a vodopády. Pokud vás láká trocha sportu, tak v Janově u Hřenska si můžete zahrát golf na opravdu ojedinělém místě. Při hře vám budou dělat kulisu krásné výhledy na okolní kopce a lesy.

Kousek od parku, v Děčíně, vyrazte na nejdelší českou ferratu s průvodcem. Ferrata je horská cesta, opatřená kovovými lany a žebříky. Jde o kombinaci horské turistiky a skalního lezení. V Děčíně si také můžete půjčit raft nebo kánoe a vyplout směrem České Švýcarsko až za hranice do Německa. Na Labi vás čekají krásné výhledy na okolní skály a kopce tohoto malebného národního parku.

Zdolejte největší českou Ferratu a vystoupejte do Nebíčka. Via Ferrata, neboli „železná cesta“ v Děčíně nabízí hned několik NEJ. Jedná se o NEJrozsáhlejší ferratový komplex v České republice.

Děčín

od 1 800,-

Zjistit více


Tipy na aktivity v NP České Švýcarsko:

  • Na lodičku do Divoké soutěsky

  • Raftem nebo kánoí z Děčína až do Německa

  • Nejdelší ferrata v Děčíně

  • Golf v Janově u Hřenska

!Mějte na paměti, že každý národní park má svoje specifická pravidla, která musíte dodržovat. V zájmu je přece naše přírodní bohatství. Buďte proto ohleduplní, choďte po vyznačených cestách a uklízejte po sobě odpadky!

Počínaje vznešenými horami Krkonošského národního parku, přes působivá rašeliniště Šumavy až po malebnou krajinu v Podyjí. Česká republika nabízí nespočet úchvatných přírodních scenérií. Ať už jste srdcem turista a milujete poznávat nové kraje a místa anebo jste dobrodruh, který prahne po adrenalinových sportech. Národní parky nabízí pro každého něco a stojí za to je navštívit.

FATeBIKE – jízda na sněhu 1 400,-
3.4
100 Kč za odběr novinek

Podobné články

15 nejromantičtějších filmů všech dob

15 nejromantičtějších filmů všech dob

02.04.2024

I když se večery pomalu ale jistě zkracují, stále zůstává spoustu času a prostoru pro společné chvíle na gauči. A pokud zrovna nevíte, jaký film byste si mohli pustit, pak mrkněte na náš seznam nejromantičtějších filmů všech dob. Filmy nejsou seřazeny v žádném konkrétním pořadí.

Stezky pro děti: 13 tipů kam vyrazit

Stezky pro děti: 13 tipů kam vyrazit

07.03.2024

Hledáte kam s dětmi na výlet? Inspirujte se našimi 13 tipy na stezky pro děti po celé ČR. Od magických setkání na Ježíškově cestě v Krušných horách, přes hravé objevování přírody v Lesním parku Klimkovice, až po pohádkové a pirátské výpravy u Baťova kanálu. Vyrazte na výlet, kde se vaše děti vyřádí a něco se přiučí.

Kam na výlet s dětmi Ostrava: nejlepší tipy pro rodinný den

Kam na výlet s dětmi Ostrava: nejlepší tipy pro rodinný den

29.02.2024

Hledáte tipy na rodinný výlet v Ostravě, kde by se vaše děti mohly nejen skvěle bavit, ale i něco nového naučit? Ostrava nabízí mnoho atrakcí, které splní očekávání každého malého dobrodruha i zvídavého vědátora. Od fascinujícího světa techniky v Dolních Vítkovicích, přes druhou největší ZOO v České republice, až po adrenalinové zábavy v E-motion parku. Inspirujte se našimi 9 tipy na výlety pro rodiny s dětmi.

Výlet Severní Čechy: 13 tipů na objevování krás regionu

Výlet Severní Čechy: 13 tipů na objevování krás regionu

23.02.2024

Národní park České Švýcarsko, památky jako zámky Děčín a Sychrov, Hrady Hněvín a Trosky - to je jen zlomek toho, co nabízejí Severní Čechy. Inspirujte se 13 tipy na výlet v Ústeckém a Libereckém kraji.

Olomoucký kraj: Tipy na výlety a aktivity

Olomoucký kraj: Tipy na výlety a aktivity

16.02.2024

Olomoucký kraj nabízí širokou škálu výletů a aktivit. Od prozkoumávání historických památek po návštěvu ojedinělých přírodních úkazů v Jeseníkách, v této krásné oblasti je pro každého něco. Inspirujte se našimi 20 tipy na výlet.

Brno za 3 dny: kde se ubytovat, kde jíst a co vidět

Brno za 3 dny: kde se ubytovat, kde jíst a co vidět

09.02.2024

Brno je plné zajímavých míst i gastro podniků. Vydejte se spolu s námi do tohoto krásného města a užijte si víkend plný procházek, zážitků a ochutnávání.

4 důvody, proč chodit na kosmetiku

4 důvody, proč chodit na kosmetiku

02.02.2024

Pravidelná kosmetika by měla spadat do pečovacího rituálu každé ženy. V tomto článku se dozvíte, proč se vyplatí investovat do pravidelné kosmetiky a kam si na ni můžete zajít.

Malebné a romantické chaloupky: Kde je najít?

Malebné a romantické chaloupky: Kde je najít?

31.01.2024

Roubenky, chaty i chaloupky. Kdo by netoužil po malebném víkendu v dřevěném stavení a nedaleko přírody. Proto jsme pro vás našli ty nejkouzelnější roubenky, ve kterých můžete strávit část vaší dovolené.



Kontaktujte nás

Máte dotaz, doporučení nebo sdělení, které bychom si neměli nechat ujít? Pište nebo volejte.

Zavolejte nám +420 222 316 957

Každý pracovní den 9.00–16.30 hod.

Odebírejte newsletter

Odebírejte náš newsletter a získejte s předstihem nabídku novinek a další výhody.

Odesláním vašeho e-mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů.


Naše zážitky jsou dárky na celý život

V Allegrii věříme, že zážitkové dárky jsou tou nejlepší volbou, pokud hledáte originální dárek pro své blízké. Darujte zážitek k narozeninám nebo jiné významné příležitosti a přineste radost do života svých blízkých.

V naší široké nabídce zážitkových dárků naleznete různé kategorie, jako jsou například adrenalinové zážitky, kulturní zážitky, wellness a relax, gastronomické zážitky a mnoho dalších. Věříme, že v naší nabídce najdete ten správný zážitek jako dárek pro vaše blízké, který se jim navždy vryje do paměti.

Nezáleží na tom, zda hledáte zážitek pro muže, ženy, páry nebo rodiny, v naší nabídce najdete něco pro každého. U nás si můžete vybrat například romantický pobyt v lázních, adrenalinový zážitek jako tandemový seskok padákem, nebo třeba kurz vaření s šéfkuchařem. Darováním zážitkových dárků přinášíte nejen radost, ale i zážitky, na které budou vaši blízcí vzpomínat celý život.