Výlet Severní Čechy: 13 tipů na objevování krás regionu
23.02.2024

Výlet Severní Čechy: 13 tipů na objevování krás regionu

Národní park České Švýcarsko, památky jako zámky Děčín a Sychrov, Hrady Hněvín a Trosky - to je jen zlomek toho, co nabízejí Severní Čechy. Inspirujte se 13 tipy na výlet v Ústeckém a Libereckém kraji.

Výlety v Ústeckém kraji

Národní park České Švýcarsko

Nejmladší národní park v České republice, který se rozkládá na ploše 79 km² v Ústeckém kraji. NP České Švýcarsko přiléhá k hranicím s Německem, kde na ni navazuje Saské Švýcarsko. Hlavním cílem ochrany v národním parku je jeho unikátní geomorfologie, včetně skalních měst, kaňonů, pískovcových věží a stolových hor, které jsou domovem rozmanité flóry a fauny.

Od druhé poloviny 19. století se území stalo oblíbeným cílem turistů, kteří sem vyráželi za turistickými atrakcemi, jako jsou soutěsky Kamenice, vyhlídky u Jetřichovic a přírodní skalní most Pravčická brána, která je dnes ikonou a hlavní turistickou atrakcí Českého Švýcarska.

Pravcicka brana.png

V červenci 2022 zasáhl národní park rozsáhlý požár, který se stal největším lesním požárem v novodobé historii České republiky, zasahujícím více než 1600 ha území.

Za návštěvu stojí např. Mariina vyhlídka, již zmiňovaná Pravčická brána, Edmundova soutěska Kamenice a Dolský mlýn.

Hrad Střekov v Ústí nad Labem

Vystavěný v roce 1319 na příkaz českého krále Jana Lucemburského, hrad Střekov sloužil jako strážní stanice nad řekou Labe. Jeho romantický vzhled a výrazná poloha nad labským údolím inspirovaly mnohé umělce, včetně Richarda Wagnera a Karla Hynka Máchy.

Dnes nabízí hrad Střekov návštěvníkům nejen možnost prozkoumat jeho historické útroby, ale také si vychutnat vynikající jídlo v gotické restauraci s terasou, která poskytuje malebný výhled na České středohoří. Hrad je oblíbeným místem pro pořádání svateb, večírků a workshopů díky své neopakovatelné atmosféře a jedinečné scenérii.

  • vstupenka: 150 Kč/dospělí

Zámek Děčín

Na Barokní konírnu a Růžovou zahradu láká barokní zámek Děčín, jehož historie sahá až do 10. století. Zámek si prošel divokou historií – původně byl postaven jako dřevěné hradiště, poté přestavěn na hrad a v 16. století na zámek.

Tip: Zdolejte v Děčíně největší českou ferratu v ČR.

Zdolejte největší českou Ferratu a vystoupejte do Nebíčka. Via Ferrata, neboli „železná cesta“ v Děčíně nabízí hned několik NEJ. Jedná se o NEJrozsáhlejší ferratový komplex v České republice.

Děčín

od 1 800,-

Zjistit více


Můžete se těšit na prohlídkové okruhy, které představí zlatá léta zámku a soukromé komnaty knížete Františka Thun. Výlet do zámku ocení hlavně rodiny s dětmi. Děti zabavíte speciálním prohlídkovým okruhem s názvem “Za tajemstvím zámeckých dětí” anebo ozvláštněte klasickou prohlídku doplňkovou aktivitou “S pastelkami po zámku”.

  • vstupenka: od 140 Kč/dospělí
Zamek Decin

Zoopark Chomutov

Největší zoologická zahrada v České republice co do rozlohy, se rozprostírá na úctyhodných 112 hektarech, nedaleko Kamencového jezera. Zoopark se zaměřuje na faunu palearktické oblasti – většiny Evropy, kousku Asie a částí severní Afriky.

Děti ocení zoovláček Amálka nebo Safari expres, který je vezme do obory Eurosafari, obývané velkými kopytníky. Novinkou v zooparku je expozice medúz, která představuje osm akvárií s medúzami z různých moří.

Součástí zooparku je i skanzen Stará Ves, který představuje krušnohorské lidové umění a slouží jako památník zaniklých obcí v regionu. Návštěvníci zde mohou obdivovat hrázděný statek, rybník, větrný mlýn, kapličku a roubenku.

Zoopark Chomutov tak nabízí jedinečnou kombinaci edukativních programů, výukových stezek a zážitkových atrakcí, které osloví návštěvníky všech věkových skupin.

  • vstupenka: od 90 Kč/dospělí

Hora Říp

Významný symbol české národní historie a místo, které se neodmyslitelně váže s praotcem Čechem. Hora Říp se tyčí 456 metrů nad mořem a najdete ji nedaleko Roudnice nad Labem.

Na jejím vrcholu stojí rotunda sv. Jiří a sv. Vojtěcha, která je považována za jednu z nejstarších a nejznámějších románských památek v Čechách. Tento kostelík, rozšířený na počátku 12. století knížetem Soběslavem I. na paměť jeho vítězství v bitvě u Chlumce, se v pozdějších stoletích stal populárním poutním místem.

Rotunda sv. Jiri.jpg

Chrám chmele a piva Žatec

Mekka všech chmelařů a pivařů – Chrám chmele a piva v Žatci oslavuje historii chmelařství a pivovarnictví. Chmelový orloj, jedna z hlavních atrakcí Chrámů Chmele a Piva kromě času ilustruje práce na chmelu během různých měsíců roku.

V chrámu prozkoumejte:

  • Chmelový maják, vyhlídkovou věž s vnitřním výtahem,
  • Labyrint z chmelových žoků, který ukrývá regionální poklad,
  • Erbovní síň, součást základní prohlídky trvající 45 minut.

K areálu dále patří Chmelařské muzeum, nabízející pohled do historie a technik pěstování chmele, a Klášterní zahrada, kde se nachází fontány, chmelnice, vinice, bylinková zahrada, ptactvo a další zvířata.

Tip: Vyhněte se frontám a navštivte minipivovar Žatec

Novinka

Vydejte se na jedinečný pivní výlet do města s bohatou chmelovou historií. Prohlídka minipivovaru, muzea, ale hlavně degustace piv a vepřová žebra na vás čekají v Žatci.

Žatec

1 699,-

Zjistit více


Hrad Hněvín

Symbol města Most a jedna z jeho nejvýznamnějších dominant slouží jako restaurace a oblíbené výletní místo. Své návštěvníky láká nejen na gastronomické zážitky, ale i na možnost obdivovat krásné výhledy z vyhlídkové věže, které sahají od Krušných hor až po České středohoří.

Na konci 19. století byla postavena replika hradu, doplněná o restauraci a rozhlednu. V současné době je areál hradu Hněvín domovem i hvězdárny a přírodního divadla, kde se v letních měsících konají divadelní představení a koncerty.

V letech 2020 až 2022 prošel areál hradu rozsáhlou rekonstrukcí, zaměřenou na opravy opěrných zdí, hradních bašt a dalších částí zdi. V plánu je také rekonstrukce vnitřních prostor restaurace.

  • vstupenka: 25 Kč/dospělí na vyhlídkovou věž

Výlety v Libereckém kraji

Ještěd

Známý svým unikátním vysílačem a hotelem, na Ještěd se dostanete kabinovou lanovkou z Horního Hanychova nebo hezky po svých. V letním období Ještěd láká na výlety do okolní přírody a kulturní vyžití v Liberci, v zimě pak na lyžování v Ski areálu. Před výšlapem na Ještěd prozkoumejte město. Navštivte místní botanickou zahradu, podívejte se na novorenesanční budovu radnice a Liberecký zámek.

Jested.png

Zámek Sychrov

Statní zámek Sychrov sloužil jako rezidence francouzského rodu Rohanů. Známý je nejen jako kulisa oblíbených pohádek, ale také díky své rozsáhlé obrazové galerii francouzského portrétního umění, která je největší svého druhu ve střední Evropě. Celkem nabízí 11 prohlídkových okruhů, od základního až po nevšední noční prohlídky s divadelním příběhem.

Sychrov.png

Rozsáhlý anglický park nabízí bohatou botanickou sbírku a příležitost pro krásnou procházku. K dispozici jsou také speciální prohlídky pro vozíčkáře a osoby se zrakovým postižením.

  • vstupenka: 260 Kč/dospělí

Máchovo Jezero

Největším vodní plocha v Libereckém kraji a osmá největší v České republice. Na Mácháči najdete nespočet vodních atrakcí, dva ostrůvky, půjčovny lodí, šlapadel a mnohem více. Během léta se vydejte na palubu výletního parníku a poznejte Máchovo jezero z vodní hladiny.

Okolí jezera tvoří čtyři hlavní pláže, které lákají k odpočinku na slunci a vodním radovánkám. Populární rekreační střediska Doksy a Staré Splavy poskytují spousty možností pro ubytování a další služby.

Machovo jezero.jpg

V zimě se Máchovo jezero mění v magnet pro bruslaře, běžkaře a dokonce i jachtaře, kteří zde na speciálně upravených plachetnicích , tzv. eiskách “brázdí” zamrzlé jezero.

Hrad Trosky

Ikona Českého ráje fascinuje návštěvníky svou jedinečnou siluetou s věžemi Baba a Panna. Hrad má otevřený provoz pro veřejnost, přičemž si lze zajistit výklad o jeho historii. Rozhledna na věži Baba umožňuje za dobrého počasí výhled na široké okolí, včetně měst jako Praha, Mladá Boleslav, Turnov, ale také na České středohoří, Lužické a Jizerské hory, Krkonoše a další.

  • Vstupenka: 160 Kč/dospělí
hrad Trosky.jpg

Hrad Bezděz

Často přezdívaný jako "král hradů", Bezděz se tyčí nad krajinou Kokořínska. Patří mezi nejzachovalejší hrady v ČR, nebyl totiž ani jednou přestavěn. Prohlídku lze podniknout bez i s průvodcem, který vám odhalí tajemství jeho historie a architektury, včetně výstupu na Velkou věž s nádherným výhledem. Hradní komplex zahrnuje i Templářský palác, kde jsou vystaveny vybrané archeologické nálezy.

Hrad Bezdez.jpg

Historie Bezdězu sahá až do 60. let 13. století, kdy byl hrad založen Přemyslem Otakarem II. jako obranná pevnost. Po smrti Přemysla Otakara II. se hrad stal vězením pro jeho syna Václava a vdovu Kunhutu. V průběhu 14. století se Bezděz dostal do zástavy šlechtě, aby byl později vrácen zpět do královské správy za vlády Karla IV.

  • vstupenka: 180 Kč/dospělí

Safírový potok a rašenilistě Jizerky

V Jizerských horách najdete jedno z nejvýznamějších nálezišť safíru v Evropě. Přestože je dnes sběr drahých kamenů v této oblasti přísně zakázán, historie a krása místa přitahuje mnoho návštěvníků.

Safirovy potok.jpg

Přírodní rezervace rašeliniště Jizerky je dalším unikátem této oblasti, chráněná pro krásy její přírody. Zdejší krajina, doplněná o rosnatky, břízy karpatské, jalovce obecné a další vzácné druhy, poskytuje nádherné výhledy a klid pro turisty hledající aktivní odpočinek.

Zážitky v Ústeckém kraji
100 Kč za odběr novinek

Podobné články

15 nejromantičtějších filmů všech dob

15 nejromantičtějších filmů všech dob

02.04.2024

I když se večery pomalu ale jistě zkracují, stále zůstává spoustu času a prostoru pro společné chvíle na gauči. A pokud zrovna nevíte, jaký film byste si mohli pustit, pak mrkněte na náš seznam nejromantičtějších filmů všech dob. Filmy nejsou seřazeny v žádném konkrétním pořadí.

Stezky pro děti: 13 tipů kam vyrazit

Stezky pro děti: 13 tipů kam vyrazit

07.03.2024

Hledáte kam s dětmi na výlet? Inspirujte se našimi 13 tipy na stezky pro děti po celé ČR. Od magických setkání na Ježíškově cestě v Krušných horách, přes hravé objevování přírody v Lesním parku Klimkovice, až po pohádkové a pirátské výpravy u Baťova kanálu. Vyrazte na výlet, kde se vaše děti vyřádí a něco se přiučí.

Kam na výlet s dětmi Ostrava: nejlepší tipy pro rodinný den

Kam na výlet s dětmi Ostrava: nejlepší tipy pro rodinný den

29.02.2024

Hledáte tipy na rodinný výlet v Ostravě, kde by se vaše děti mohly nejen skvěle bavit, ale i něco nového naučit? Ostrava nabízí mnoho atrakcí, které splní očekávání každého malého dobrodruha i zvídavého vědátora. Od fascinujícího světa techniky v Dolních Vítkovicích, přes druhou největší ZOO v České republice, až po adrenalinové zábavy v E-motion parku. Inspirujte se našimi 9 tipy na výlety pro rodiny s dětmi.

Olomoucký kraj: Tipy na výlety a aktivity

Olomoucký kraj: Tipy na výlety a aktivity

16.02.2024

Olomoucký kraj nabízí širokou škálu výletů a aktivit. Od prozkoumávání historických památek po návštěvu ojedinělých přírodních úkazů v Jeseníkách, v této krásné oblasti je pro každého něco. Inspirujte se našimi 20 tipy na výlet.

Brno za 3 dny: kde se ubytovat, kde jíst a co vidět

Brno za 3 dny: kde se ubytovat, kde jíst a co vidět

09.02.2024

Brno je plné zajímavých míst i gastro podniků. Vydejte se spolu s námi do tohoto krásného města a užijte si víkend plný procházek, zážitků a ochutnávání.

4 důvody, proč chodit na kosmetiku

4 důvody, proč chodit na kosmetiku

02.02.2024

Pravidelná kosmetika by měla spadat do pečovacího rituálu každé ženy. V tomto článku se dozvíte, proč se vyplatí investovat do pravidelné kosmetiky a kam si na ni můžete zajít.

Malebné a romantické chaloupky: Kde je najít?

Malebné a romantické chaloupky: Kde je najít?

31.01.2024

Roubenky, chaty i chaloupky. Kdo by netoužil po malebném víkendu v dřevěném stavení a nedaleko přírody. Proto jsme pro vás našli ty nejkouzelnější roubenky, ve kterých můžete strávit část vaší dovolené.

Biatlon: Objevte kouzlo populárního sportu

Biatlon: Objevte kouzlo populárního sportu

17.01.2024

Biatlon patří mezi nejoblíbenější české sporty, co se sledování týče. Znáte však jeho disciplíny a historii? Dali jsme pro vás dohromady článek o biatlonu s tipy, kde si biatlon vyzkoušet na vlastní kůži.

 



Kontaktujte nás

Máte dotaz, doporučení nebo sdělení, které bychom si neměli nechat ujít? Pište nebo volejte.

Zavolejte nám +420 222 316 957

Každý pracovní den 9.00–16.30 hod.

Odebírejte newsletter

Odebírejte náš newsletter a získejte s předstihem nabídku novinek a další výhody.

Odesláním vašeho e-mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů.


Naše zážitky jsou dárky na celý život

V Allegrii věříme, že zážitkové dárky jsou tou nejlepší volbou, pokud hledáte originální dárek pro své blízké. Darujte zážitek k narozeninám nebo jiné významné příležitosti a přineste radost do života svých blízkých.

V naší široké nabídce zážitkových dárků naleznete různé kategorie, jako jsou například adrenalinové zážitky, kulturní zážitky, wellness a relax, gastronomické zážitky a mnoho dalších. Věříme, že v naší nabídce najdete ten správný zážitek jako dárek pro vaše blízké, který se jim navždy vryje do paměti.

Nezáleží na tom, zda hledáte zážitek pro muže, ženy, páry nebo rodiny, v naší nabídce najdete něco pro každého. U nás si můžete vybrat například romantický pobyt v lázních, adrenalinový zážitek jako tandemový seskok padákem, nebo třeba kurz vaření s šéfkuchařem. Darováním zážitkových dárků přinášíte nejen radost, ale i zážitky, na které budou vaši blízcí vzpomínat celý život.