Olomoucký kraj: Tipy na výlety a aktivity
16.02.2024

Olomoucký kraj: Tipy na výlety a aktivity

Olomoucký kraj nabízí širokou škálu výletů a aktivit. Od prozkoumávání historických památek po návštěvu ojedinělých přírodních úkazů v Jeseníkách, v této krásné oblasti je pro každého něco. Inspirujte se našimi 20 tipy na výlet.

Hrady, zámky a jiné památky Olomoucký kraj

Hrad Bouzov

Tyčící se v srdci malebné krajiny Litovelska a Mohelnicka, hrad Bouzov a jeho historie, sahající do přelomu 13. a 14. století, má jedinečný charakter, který fascinuje návštěvníky z celého světa. Bouzov, nyní národní kulturní památka, se pyšní nejen svou impozantní architekturou s cimbuřími, arkýři a střílnami, ale také plně zařízenými interiéry, které ožívají během slavnostních příležitostí, kdy jsou k vidění i funkční padací mosty a mříže.

Jeho magické prostředí učinilo z hradu Bouzov vyhledávané místo pro filmové a pohádkové produkce.

Jeho magické prostředí učinilo z hradu Bouzov vyhledávané místo pro filmové a pohádkové, čímž se stal neodmyslitelnou součástí české kulturní scény. Filmy jako "O medvědu Ondřejovi" po "Princeznu zakletou v čase" se natáčeli v prostorách hradu.

Hrad Bouzov.jpg

Hrad Sovinec

Skrytý mezi zelenými kopci Sovineckého přírodního parku, hrad vypráví příběh nezlomného ducha moravského rodu Hrutoviců. Založený v první polovině 14. století, hrad se postupně rozrostl z válcové věže a paláce do majestátní pevnosti, která odrážela měnící se potřeby a umění své doby.

Hradní brány, které kdysi vítaly rytíře a šlechtice, dnes otevírají cestu návštěvníkům, aby prozkoumali jeho bohatou historii a uchvátili se krásou okolní přírody. Sovinec, nyní pečlivě udržovaný a revitalizovaný, slouží jako živý muzejní prostor, kde jsou instalovány expozice týkající se jeho bohaté historie a kultury.

Hrad Šternberk

Základy hradu byly položeny v polovině 13. století Zdeslavem z Chlumce, představitelem starobylého českého šlechtického rodu, a od té doby hrad přečkal staletí plných proměn.

Interiéry hradu Šternberk ohromují svými historickými předměty, které zahrnují umělecké kousky dovezené z různých koutů Evropy, přičemž zvláštní pozornost si zasluhují díla z 15. století. Hrad Šternberk dnes ožívá nejen díky své historické hodnotě, ale také jako místo, kde se konají rozmanité historické, kulturní a společenské události, a také jako místo pro svatební obřady.

Hrad Helfštýn

Zřícenina, jež se vypíná nad Týnem nad Bečvou v Olomouckém kraji byl založen na počátku 14. století. Prošel několika přestavbami a rozšířeními, od gotických po renesanční. Dnes ožívá díky Muzeu Komenského v Přerově, které hrad spravuje a organizuje zde kulturní akce, jako je Hefaiston – každoroční setkání uměleckých kovářů.

Skanzen Rožnov pod Radhoštěm

Největší a nejstarší skanzen ve střední Evropě a živoucí kronika valašské kultury a tradic. Od jeho založení v roce 1925 se toto unikátní muzeum v přírodě stalo centrem lidového umění a obyčejů. S téměř 100 historickými objekty rozprostřenými v Dřevěném městečku, Valašské dědině a Mlýnské dolině, skanzen přináší návštěvníkům autentický zážitek.

Dřevěné městečko, srdce skanzenu, prezentuje život malého města od poloviny 19. století do první čtvrtiny 20. století. Mlýnská dolina, otevřená v roce 1982, ukazuje funkční technické stavby na vodní pohon, přičemž lisovna oleje a další objekty dokládají technickou vyspělost a adaptabilitu valašských předků. Valašská dědina, nejrozsáhlejší část skanzenu, je ukázkou venkovského bydlení a hospodaření, kde se dodnes pěstují staré odrůdy plodin a chovají tradiční plemena zvířat.

Výlety v Olomouci

Svatý Kopeček

Obec Svatý Kopeček u Olomouce, s jeho dominantou, Bazilikou Navštívení Panny Marie, je místem, které svou krásou přitahuje nejen obdivovatele barokní architektury, ale i poutníky. Rozsáhlé rekonstrukce a obnova baziliky, která skončila v roce 2020, zpřístupnily toto místo ještě většímu počtu věřících a návštěvníků.

Nově otevřené Svatokopecké muzeem nabízí navštěvníkům možnost nahlédnout do bohaté historie poutnictví a duchovního umění.

Tip: Ve Svatém Kopečku najdete i ZOO Olomouc

Bazilika Navstiveni Pani Marie.jpg

Muzeum Olomouckých tvarůžků

Jediné muzeum svého druhu v České republice – muzeum Olomouckých tvarůžků představuje historii a současnost výroby tradičního českého sýra. Moderní expozice muzea se rozprostírá na 9 místnostech. Zvláštní pozornost je věnována tradičním nástrojům, jako staré formy (klapačky) používané v loštické tvarůžkárně před více než sto lety. Prohlídka končí v prodejně, kde je možné sýr a další speciality zakoupit.

Aquapark Olomouc

Na dvouhektarové ploše se rozprostírá Aquapark Olomouc. Nabízí jak venkovní, tak i zastřešenou část s možností celoročního využití, což zaručuje vodní radovánky bez ohledu na počasí. Dominantou aquaparku je 123 metrů dlouhý tobogán, který patří mezi nejdelší v České republice.

Dominantou aquaparku je 123 metrů dlouhý tobogán, který patří mezi nejdelší v České republice.

Venkovní areál má standardní 25metrový bazén s plaveckými dráhami a relaxační zónu, kde návštěvníci najdou masážní bazén, whirpooly, sauny a další wellness služby. Pro nejmenší je připravena pestrobarevná lezecká stěna. Rodiče si pak mohou užívat volné chvíle v kavárně nebo ve wellness zóně.

Kostel svatého Mořice

Založený v 11. století olomouckým biskupem Brunem ze Schauenburka, kostel svatého Mořice prošel turbuletní historií. Své současné barokní podoby dosáhl díky práci vratislavského mistra Michaela Englera v letech 1740-1745, který zde vytvořil největší varhany na Moravě.

V roce 2021 byla otevřena vyhlídková věž kostela po téměř tříleté rekonstrukci, nabízející návštěvníkům úchvatné výhledy na Olomouc a okolí. Interiér kostela je bohatý na umělecká díla, včetně sousoší Kristus na Olivetské hoře, považovaného za nejcennější památku gotického sochařství v Olomouci. Kostel svatého Mořice byl prohlášen za národní kulturní památku.

Kotsel svateho Morice.jpg

Klášter Hradisko

Klášter Hradisko představuje jeden z nejvýznamnějších památníků středověkého duchovního a kulturního života na Moravě. Klášter prošel turbulentní historií, včetně zbourání husity v 15. století. Dnešní podoba klášterního komplexu, dominovaná barokní budovou kláštera z 17. a 18. století, je považována za jedno z nejhodnotnějších děl středoevropské barokní architektury.

V roce 1790 byly prostory kláštera adaptovány pro vojenské účely, včetně zřízení pevnostního skladiště, zajateckého tábora a později vojenské nemocnice, která zde funguje dodnes. V prostorách bývalé márnice, postavené v roce 1909, bylo otevřeno muzeum dokumentující historii nemocnice.

Klaster Hradisko.jpg

Příroda a přírodní úkazy v Olomouckém kraji

Arboretum Paseka

Arboretum Makču Pikču Paseka, umístěné v malebném prostředí nedaleko Šternberka a hradu Sovinec, vzniklo z iniciativy Ing. Radima Slabého. Zahradní architekt, známý pro své originální návrhy a realizace zahrad, transformoval rekultivovanou skládku ve starém lomu na rozlehlý zahradní komplex. Na terasách arboreta se návštěvníci mohou kochat nepřeberným množstvím skalniček, dřevin, kaktusů a travin.

Dům přírody Litovelského Pomoraví

V srdci CHKO Litovelské Pomoraví najdete Dům přírody. Na rozsáhlém 15hektarovém areálu se návštěvníci mohou těšit na objevování malebných zákoutí. Rajská zahrada, Sluneční hora, Lesní chrám a Ohniště zlaté spirály jsou jen některými z mnoha zajímavých míst, která v areálu můžete navštívit.

Dům přírody je plně přístupný a bezbariérový, vhodný pro kočárky, cyklisty i vozíčkáře.

Areál také nabízí možnost setkat se s místní faunou, jako jsou kozy, ovce a husy, poslouchat žabí koncerty u tůní nebo sledovat život bobří rodiny u rybníka. Vše je součástí bohatého ekosystému, který Dům přírody Litovelského Pomoraví uchovává a prezentuje veřejnosti.

Hranická propast

Nejhlubší propast v České republice a nejhlubší zatopená propast světa, představuje fascinující přírodní fenomén, který dosud ukrývá mnohá tajemství. S posledním ověřeným měřením dosahujícím hloubky 519,5 metrů a odhady naznačujícími, že hloubka by mohla dosahovat až úctyhodných 1000 metrů. Proto se Hranická propast stala objektem, přitahujícím vědce z celého světa.

Historie průzkumu propasti sahá až do roku 1900, kdy byly podniknuty první pokusy o její měření. Od té doby se Hranická propast stala výzvou pro mnoho potápěčů a vědců, kteří se snažili odhalit její tajemství.

Zážitky v Olomouckém kraji
100 Kč za odběr novinek

Podobné články

15 nejromantičtějších filmů všech dob

15 nejromantičtějších filmů všech dob

02.04.2024

I když se večery pomalu ale jistě zkracují, stále zůstává spoustu času a prostoru pro společné chvíle na gauči. A pokud zrovna nevíte, jaký film byste si mohli pustit, pak mrkněte na náš seznam nejromantičtějších filmů všech dob. Filmy nejsou seřazeny v žádném konkrétním pořadí.

Stezky pro děti: 13 tipů kam vyrazit

Stezky pro děti: 13 tipů kam vyrazit

07.03.2024

Hledáte kam s dětmi na výlet? Inspirujte se našimi 13 tipy na stezky pro děti po celé ČR. Od magických setkání na Ježíškově cestě v Krušných horách, přes hravé objevování přírody v Lesním parku Klimkovice, až po pohádkové a pirátské výpravy u Baťova kanálu. Vyrazte na výlet, kde se vaše děti vyřádí a něco se přiučí.

Kam na výlet s dětmi Ostrava: nejlepší tipy pro rodinný den

Kam na výlet s dětmi Ostrava: nejlepší tipy pro rodinný den

29.02.2024

Hledáte tipy na rodinný výlet v Ostravě, kde by se vaše děti mohly nejen skvěle bavit, ale i něco nového naučit? Ostrava nabízí mnoho atrakcí, které splní očekávání každého malého dobrodruha i zvídavého vědátora. Od fascinujícího světa techniky v Dolních Vítkovicích, přes druhou největší ZOO v České republice, až po adrenalinové zábavy v E-motion parku. Inspirujte se našimi 9 tipy na výlety pro rodiny s dětmi.

Výlet Severní Čechy: 13 tipů na objevování krás regionu

Výlet Severní Čechy: 13 tipů na objevování krás regionu

23.02.2024

Národní park České Švýcarsko, památky jako zámky Děčín a Sychrov, Hrady Hněvín a Trosky - to je jen zlomek toho, co nabízejí Severní Čechy. Inspirujte se 13 tipy na výlet v Ústeckém a Libereckém kraji.

Brno za 3 dny: kde se ubytovat, kde jíst a co vidět

Brno za 3 dny: kde se ubytovat, kde jíst a co vidět

09.02.2024

Brno je plné zajímavých míst i gastro podniků. Vydejte se spolu s námi do tohoto krásného města a užijte si víkend plný procházek, zážitků a ochutnávání.

4 důvody, proč chodit na kosmetiku

4 důvody, proč chodit na kosmetiku

02.02.2024

Pravidelná kosmetika by měla spadat do pečovacího rituálu každé ženy. V tomto článku se dozvíte, proč se vyplatí investovat do pravidelné kosmetiky a kam si na ni můžete zajít.

Malebné a romantické chaloupky: Kde je najít?

Malebné a romantické chaloupky: Kde je najít?

31.01.2024

Roubenky, chaty i chaloupky. Kdo by netoužil po malebném víkendu v dřevěném stavení a nedaleko přírody. Proto jsme pro vás našli ty nejkouzelnější roubenky, ve kterých můžete strávit část vaší dovolené.

Biatlon: Objevte kouzlo populárního sportu

Biatlon: Objevte kouzlo populárního sportu

17.01.2024

Biatlon patří mezi nejoblíbenější české sporty, co se sledování týče. Znáte však jeho disciplíny a historii? Dali jsme pro vás dohromady článek o biatlonu s tipy, kde si biatlon vyzkoušet na vlastní kůži.

 



Kontaktujte nás

Máte dotaz, doporučení nebo sdělení, které bychom si neměli nechat ujít? Pište nebo volejte.

Zavolejte nám +420 222 316 957

Každý pracovní den 9.00–16.30 hod.

Odebírejte newsletter

Odebírejte náš newsletter a získejte s předstihem nabídku novinek a další výhody.

Odesláním vašeho e-mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů.


Naše zážitky jsou dárky na celý život

V Allegrii věříme, že zážitkové dárky jsou tou nejlepší volbou, pokud hledáte originální dárek pro své blízké. Darujte zážitek k narozeninám nebo jiné významné příležitosti a přineste radost do života svých blízkých.

V naší široké nabídce zážitkových dárků naleznete různé kategorie, jako jsou například adrenalinové zážitky, kulturní zážitky, wellness a relax, gastronomické zážitky a mnoho dalších. Věříme, že v naší nabídce najdete ten správný zážitek jako dárek pro vaše blízké, který se jim navždy vryje do paměti.

Nezáleží na tom, zda hledáte zážitek pro muže, ženy, páry nebo rodiny, v naší nabídce najdete něco pro každého. U nás si můžete vybrat například romantický pobyt v lázních, adrenalinový zážitek jako tandemový seskok padákem, nebo třeba kurz vaření s šéfkuchařem. Darováním zážitkových dárků přinášíte nejen radost, ale i zážitky, na které budou vaši blízcí vzpomínat celý život.