Let balónem - jak probíhá jeden z nejúžasnějších zážitků na nebi?
04.05.2023

Let balónem - jak probíhá jeden z nejúžasnějších zážitků na nebi?

Vydat se k nebi a zažít ten těžko popsatelný pocit, kdy se takřka dotýkáte nebe. Být ve výšce několika set metrů a užívat si tu nespoutanou volnost a vzrušení. To a mnohem víc vám dá let balónem. Zážitek, na který budete s úsměvem vzpomínat celý svůj život. Jak takový let probíhá a co byste měli vědět, než nastoupíte do koše a odpoutáte se od země?

Poletíte sami nebo s někým?

Nejdříve ze všeho je důležité, vybrat typ letu a zarezervovat si datum, kdy se tento parádní zážitek uskuteční. Pokud jste se rozhodli, že tento úchvatný zážitek mezi oblaky chcete zažít na vlastní kůži, tak pro vás máme v nabídce několik druhů. Letět můžete buď sami nebo se k nebi vydat ve dvou. Jde tak o ideální dárek pro rodiče či někoho blízkého. Let ve dvou si také můžete užít se svou drahou polovičkou, a zažít tak pořádnou romantiku.

Kdy letět?

Termíny letů se liší dle ročního období. Ideální doba pro let jsou od března do října. Létat se ale dá i mimo hlavní sezónu, pak už vše ale záleží na povětrnostních podmínkách. Většina provozovatelů letů balónem provozuje lety v letních měsících. K nebi se vydáváte buď v ranních hodinách a nebo naopak navečer. Obojí má své kouzlo. Pozorovat paprsky slunce prodírající se ranní mlhou a nebo naopak slunce, které zapadá za obzor je zážitkem, který zahřeje u srdce.

let balonem

Co na sebe?

Jak je to s výběrem vhodného oblečení před samotným letem v balónu? Ideální je zvolit volnočasové oblečení, nejlépe v kombinaci s pevnou obuví. Takže i když jde o slavnostní zážitek, večerní róbu s jehlovými podpatky nechte doma. Přistání balónu se totiž může uskutečnit na místě, které nebude zrovna krásně posekanou loukou, ale skončit můžete třeba na poli nebo nějaké zarostlé ploše. Každopádně během letu je dobré být připravený na to, že se může pořádně ochladit. Teplotní rozdíl ale většinou kompenzuje právě hořák, který je umístěn přímo nad vámi, takže klepat kosu nebudete. Ale dobré je být připraven na všechno. Ideální je tedy s sebou vzít i pokrývku hlavy.

Jak let probíhá?

Po zařízení a objednání vašeho letu se s provozovatelem domluvíte na datumu. V daný den se s časovým předstihem dostavíte na domluvené místo, na kterém se balón bude připravovat k odletu. Délka samotného letu je kolem jedné hodiny, vše ovšem záleží na vlivu počasí. Ve výsledku tak celá akce trvá i okolo čtyř hodin.

Startovní plochou pro let je louka, kde se sejdete s pilotem. Tam bude několik minut probíhat příprava, většinou tak kolem 15 až 20 minut. Během této doby se od pilota dozvíte i všechny potřebné informace. Balon se vytahuje z vaku, následně se přidělá ke koši a začne se plnit studeným vzduchem z ventilátoru. Můžete samozřejmě přidat ruku k dílu, když bude pilot souhlasit. Studený vzduch v balónu se pak začne ohřívat hořákem, díky čemuž se začne pomalu zvedat. To je ideální moment k nástupu do koše. Pilot ještě musí zkontrolovat záklopku vrchlíku, následně se už může koš odlepit od země a vy vyrazíte vstříc dobrodružství.

Ve vzduchu se ocitnete během chvilky. Na začátku balón letí ve výšce od 150 do 300 metrů nad zemí, ale v průběhu letu se dostanete i do výšky až 700 metrů. Kromě focení a natáčení se nezapomeňte kochat krásnou krajinou všude kolem. Směr a rychlost letu závisí na povětrnostních podmínkách. V tom spočívá ta dobrodružná část, kdy nikdy přesně nevíte, kudy poletíte, ani kde přistanete. Po přibližně hodinovém letu přichází na řadu přistání.

Let balónem

Přistává se na ploše, na kterou se lehce dostane i auto, které vás po celou dobu letu doprovází a sleduje vás. Přistání se bát nemusíte, nejedná se o nic dramatického. Jakmile se ocitnete zpět na zemi, jednotlivé díly balónu se opět rozloží a zabalí právě do onoho doprovodného vozidla. Tím ale samotný zážitek ještě nekončí. Pokud je to váš úplně první let, těšit se můžete na slavnostní křest, který je tradicí všech letů balonem. Jde o křest, kdy prvoletci získají své balonářské jméno. Po zabalení všech součástí balónu se vozidlem vrátíte zpět na startovací lokaci, kde váš zážitek zároveň i skončí. A v tu chvíli za sebou máte jeden z nejhezčích zážitků, který můžete ve vzduchu zažít. Věříme, že u jednoho jediného letu nezůstanete.

Lety balónem

Podobné články

15 nejromantičtějších filmů všech dob

15 nejromantičtějších filmů všech dob

02.04.2024

I když se večery pomalu ale jistě zkracují, stále zůstává spoustu času a prostoru pro společné chvíle na gauči. A pokud zrovna nevíte, jaký film byste si mohli pustit, pak mrkněte na náš seznam nejromantičtějších filmů všech dob. Filmy nejsou seřazeny v žádném konkrétním pořadí.

Stezky pro děti: 13 tipů kam vyrazit

Stezky pro děti: 13 tipů kam vyrazit

07.03.2024

Hledáte kam s dětmi na výlet? Inspirujte se našimi 13 tipy na stezky pro děti po celé ČR. Od magických setkání na Ježíškově cestě v Krušných horách, přes hravé objevování přírody v Lesním parku Klimkovice, až po pohádkové a pirátské výpravy u Baťova kanálu. Vyrazte na výlet, kde se vaše děti vyřádí a něco se přiučí.

Kam na výlet s dětmi Ostrava: nejlepší tipy pro rodinný den

Kam na výlet s dětmi Ostrava: nejlepší tipy pro rodinný den

29.02.2024

Hledáte tipy na rodinný výlet v Ostravě, kde by se vaše děti mohly nejen skvěle bavit, ale i něco nového naučit? Ostrava nabízí mnoho atrakcí, které splní očekávání každého malého dobrodruha i zvídavého vědátora. Od fascinujícího světa techniky v Dolních Vítkovicích, přes druhou největší ZOO v České republice, až po adrenalinové zábavy v E-motion parku. Inspirujte se našimi 9 tipy na výlety pro rodiny s dětmi.

Výlet Severní Čechy: 13 tipů na objevování krás regionu

Výlet Severní Čechy: 13 tipů na objevování krás regionu

23.02.2024

Národní park České Švýcarsko, památky jako zámky Děčín a Sychrov, Hrady Hněvín a Trosky - to je jen zlomek toho, co nabízejí Severní Čechy. Inspirujte se 13 tipy na výlet v Ústeckém a Libereckém kraji.

Olomoucký kraj: Tipy na výlety a aktivity

Olomoucký kraj: Tipy na výlety a aktivity

16.02.2024

Olomoucký kraj nabízí širokou škálu výletů a aktivit. Od prozkoumávání historických památek po návštěvu ojedinělých přírodních úkazů v Jeseníkách, v této krásné oblasti je pro každého něco. Inspirujte se našimi 20 tipy na výlet.

Brno za 3 dny: kde se ubytovat, kde jíst a co vidět

Brno za 3 dny: kde se ubytovat, kde jíst a co vidět

09.02.2024

Brno je plné zajímavých míst i gastro podniků. Vydejte se spolu s námi do tohoto krásného města a užijte si víkend plný procházek, zážitků a ochutnávání.

4 důvody, proč chodit na kosmetiku

4 důvody, proč chodit na kosmetiku

02.02.2024

Pravidelná kosmetika by měla spadat do pečovacího rituálu každé ženy. V tomto článku se dozvíte, proč se vyplatí investovat do pravidelné kosmetiky a kam si na ni můžete zajít.

Malebné a romantické chaloupky: Kde je najít?

Malebné a romantické chaloupky: Kde je najít?

31.01.2024

Roubenky, chaty i chaloupky. Kdo by netoužil po malebném víkendu v dřevěném stavení a nedaleko přírody. Proto jsme pro vás našli ty nejkouzelnější roubenky, ve kterých můžete strávit část vaší dovolené.



Kontaktujte nás

Máte dotaz, doporučení nebo sdělení, které bychom si neměli nechat ujít? Pište nebo volejte.

Zavolejte nám +420 222 316 957

Každý pracovní den 9.00–16.30 hod.

Odebírejte newsletter

Odebírejte náš newsletter a získejte s předstihem nabídku novinek a další výhody.

Odesláním vašeho e-mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů.


Naše zážitky jsou dárky na celý život

V Allegrii věříme, že zážitkové dárky jsou tou nejlepší volbou, pokud hledáte originální dárek pro své blízké. Darujte zážitek k narozeninám nebo jiné významné příležitosti a přineste radost do života svých blízkých.

V naší široké nabídce zážitkových dárků naleznete různé kategorie, jako jsou například adrenalinové zážitky, kulturní zážitky, wellness a relax, gastronomické zážitky a mnoho dalších. Věříme, že v naší nabídce najdete ten správný zážitek jako dárek pro vaše blízké, který se jim navždy vryje do paměti.

Nezáleží na tom, zda hledáte zážitek pro muže, ženy, páry nebo rodiny, v naší nabídce najdete něco pro každého. U nás si můžete vybrat například romantický pobyt v lázních, adrenalinový zážitek jako tandemový seskok padákem, nebo třeba kurz vaření s šéfkuchařem. Darováním zážitkových dárků přinášíte nejen radost, ale i zážitky, na které budou vaši blízcí vzpomínat celý život.