Stezky pro děti: 13 tipů kam vyrazit
07.03.2024

Stezky pro děti: 13 tipů kam vyrazit

Hledáte kam s dětmi na výlet? Inspirujte se našimi 13 tipy na stezky pro děti po celé ČR. Od magických setkání na Ježíškově cestě v Krušných horách, přes hravé objevování přírody v Lesním parku Klimkovice, až po pohádkové a pirátské výpravy u Baťova kanálu. Vyrazte na výlet, kde se vaše děti vyřádí a něco se přiučí.

Ježíškova cesta na Božím Daru

V Krušných horách najdete populární naučnou stezku s dvěma okruhy. Kratší měří 5,6 km a je určený pro menší děti, zatímco delší okruh má 12,9 km a je vhodný pro větší a zdatnější turisty. Na Ježíškově cestě narazíte na 13 zastávek s celkem 16 atrakcemi, kde na děti čekají úkoly a setkání s Ježíškem a jeho přáteli. V infocentru v Božím Daru kupte dětem Ježíškův notýsek, kam si vše zapíšou. Děti se tu seznámí s životem původních obyvatel, jejich tradicemi a přírodou. Po dokončení stezky děti dostanou za odměnu v infocentru malé dárky od Ježíška.

  • Délka: 5,6 km zkrácený, 12,9 km celý okruh
Jeziskova cesta na bozim daru

Naučná stezka Lesní park Klimkovice

Na nenáročný výlet s dětmi poblíž Ostravy vyrazte do lesoparku Klimkovice. Dvoukilometrová trasa je přístupná pro všechny typy kočárků. Děti se tu vyblbnou na prolézačkách, domečcích a dalších atrakcích. Přiučí se, díky informačním panelům a herním prvkům, o ekologii, přírodě a vlivu člověka na klima. Stezka začíná u Sanatoria Klimkovice, kde se dá bez problému zaparkovat. Dojet sem však můžete i autobusem na stejnojmennou zastávku.

  • Délka: 2 km

Naučná stezka na Klucanině

S těmi nejmenšími vyrazte na krátkou 1,2 km naučnou stezku na Klucanině v Tišnově. Děti tu hravou formou poznají místní přírodu. Stezka začíná u hřbitova v Tišnově a končí u rozhledny Klucanina, kde si za odměnu užijete krásný výhled. U rozhledny najdete také skákací hrad a příjemné posezení. I když místy narazíte na nerovný povrch, tak stezku zvládnete i s terenním kočárkem.

  • Délka: 1,2 km

Naučná stezka Se Čtyřlístkem okolo Blaťáku

V okolí Mácháče v Doksech se vydejte na naučnou stezku se Čtyřlístkem okolo Blaťáku. Děti se tu seznámí s jejich oblíbenými postavičkami ze Čtyřlístku. Stezka vede po zelené turistické značce a vede okolo Máchova jezera. Kromě komiksových postaviček na stezce narazíte také na informace o místních skalních útvarech. 13 km okruh vám zabere pár hodin. Na začátku trasy můžete v muzeu Čtyřlístku nebo v informačním centru dětem koupit průvodce s úkoly. Na stezku doporučujeme vyrazit pěšky, ale zvládnete ji i s terénním kočárkem.

  • Délka: 13 km
Stezka okolo Blataku

Čarovný les u Šumperka

Na předměstí Šumperka se vydejte na cestu, která vás zavede kolem magických tůní. Po cestě potkáte řadu kouzelných bytostí, mezi něž patří víla Tulinka, skřítek Kokeš nebo čaroděj Dobroděj. Tyto sochy vytvořili čeští a polští sochaři a dodávají lesu onu čarovnou atmosféru. V lese najdete také hezké venkovní hřiště, kde se vaše ratolesti vyblbnou.

  • Délka: 1 km

Naučná stezka Březiny

Naučná stezka Březiny nabízí dvě části: Kukyho les a Literárně naučnou stezku Březiny. Kukyho les, inspirovaný filmem Jana Svěráka "Kuky se vrací", je krátká, ale bohatě interaktivní stezka, kde děti mohou prozkoumat přírodu a užít si hřiště. Literárně naučná stezka přibližuje Vysočinu, její stará řemesla a díla významných osobností, jako Terezie Nováková a Bohuslav Martinů. Obě stezky jsou plné hravých a vzdělávacích prvků, vhodné pro celou rodinu.

  • Délka: 8 km

Kukyho.jpg

Naučná stezka Rejvíz

V severovýchodní části Hrubého Jeseníku vede k Velkému mechovému jezírku 3 km naučná stezka pro děti. Začátek trasy se nachází u penzionu Rejvíz, odtud vede po žluté turistické značce. Po cestě jsou umístěny informační panely, které vás seznámí s unikátními druhy rostlin a živočichů typických pro rašelinné luky a rozvodnicové vrchoviště. Vstup na stezku je zpoplatněn symbolickým příspěvkem na její údržbu.

naucna stezka Rejviz

Pozor! Stezka je přístupná pouze v letní sezéně od května do října.

  • Délka: 3 km

Naučná stezka Po stopách lovců mamutů v Boršicích

Pouze 1 km dlouhá naučná stezka "Po stopách lovců mamutů" v Boršicích vede lesíkem Chrástka. Stezka děti seznámí s životem pravěkých lovců mamutů, kteří tuto oblast obývali. Na stezce narazíte na 11 informačních panelů, které detailně popisují různé aspekty života těchto pradávných lidí. Děti se mohou těšit na setkání s dřevěnými sochami zvířat a lovců mamutů v životní velikosti, stopami zvířat a posvátným šamanským sloupem. V krytých posezeních rozprostřených po celé délce stezky si odpočinete a nabydete novou energii.

  • Délka: 1 km

Pohádková a pirátská stezka

Umístěná v malebné lokalitě poblíž Baťova kanálu, Pohádková a pirátská stezka bude vaše děti bavit. V občerstvení přístavu Vnorovy si můžete za příznivou cenu zakoupit vstupenky a získat kartičky a razítkovač pro začátek dobrodružství.

Vybrat si můžete mezi pohádkovou stezkou, pirátskou stezkou, nebo se rozhodnout prozkoumat obě trasy najednou. Cestou se děti setkají s řadou pohádkových postav včetně čarodějnic, šípkové Růženky, vlka, perníkové chaloupky, pirátů, stromu frňákovníku a mnoha dalších. Celá trasa má délku přibližně 1,5 km a zvládnete ji i s kočárkem.

  • Délka: 1,5 km

Naučná stezka Vinořský park a Satalická bažantnice

Stezka dlouhá 3,5 km vede skrze dvě chráněné území - přírodní rezervaci Vinořský park a s ní alejemi spojenou přírodní památku Satalická bažantnice. Začnete u rybníka Velká Obůrka na Praze 9 a skončíte v Satalicích u Kaple sv. Anny.

Cestou narazíte na kvízové otázky a úkoly, které dětem zábavnou formou přiblíží bohatství místní přírody. Stezka prochází rozmanitým terénem od louk přes lesy až k historickým památkám, což dělá z výletu nezapomenutelný zážitek. Stezka je přístupná s kočárkem za suchého počasí a snadno se k ní dostanete MHD.

  • Délka: 3,5 km

Vestecký rybník a Planetární stezka Vestec

U rybníka ve Vestci, který se nachází v těsné blízkosti Prahy, byl vybudován venkovní volnočasový areál určený pro všechny věkové kategorie. Tento areál nabízí široké spektrum aktivit od cyklostezky, přes hřiště až po venkovní posilovny. Kromě těchto atrakcí tady najdete i Planetární stezku, díky které vaše děti poznají vesmír.

Vestecky rybnik

Auto nechte na parkovišti v ulici Ke Školce nebo U Hřiště, a pro ty, kteří cestují z Prahy, je areál snadno dostupný městskou hromadnou dopravou s autobusem jezdící ze stanice Opatov nebo Budějovické.

  • Délka: 1,4 km

Lesní stezka pod Zvičinou

Vinoucí se malebným prostředím Podkrkonoší, lesní stezka pod Zvičinou vaše děti seznámí s životem v lese. Stezka obsahuje interaktivní prvky, jako je věž poznání, kde si můžete ověřit, zda umíte správně určit stopy zvířat, nebo dendrofon, který vás naučí rozlišovat mezi tóny několika druhů dřevin. K zábavnému procvičení paměti slouží pexeso s přírodními motivy, a na závěr se můžete u fotostěny vyfotit do rodinného alba. V areálu potom navštivte minifarmu nebo vnitřní dětské hřiště.

  • Délka: 120 m

Sváťova zážitková stezka ve Svitavách

Sváťova zážitková trasa ve Svitavách nabízí unikátní zážitek pro děti i dospělé v okolí svitavského rybníku Rosnička. Cesta vás provede pohádkovým příběhem o perle, labutí princezně a zvědavém svitavském skřítkovi Sváťovi. Trasu zdobí 8 originálních herních prvků: Hopsemínko, Rovnovážka, Žabí cirkus, Rybkolov, Hadidráha, Okapka, Pylnice a Mravenčení, které jsou dřevěné a nádherně pomalované.

K hraní na této trase je potřeba dřevěná kulička, mapa a hrací karta s tužkou. Vše zakoupíte v informačním centru nebo v občerstvení u rybníku Rosnička. K dispozici je také mapa a hrací karta s tužkou pro dokončení interaktivních úkolů u každého stanoviště, po jejichž splnění dostanou děti v infocentru malý dárek. V okolí najdete také lavičky s deskovkami.

  • Délka: 2 km
Zážitky pro děti
Sleva 100 Kč za odběr novinek

Podobné články

15 nejromantičtějších filmů všech dob

15 nejromantičtějších filmů všech dob

02.04.2024

I když se večery pomalu ale jistě zkracují, stále zůstává spoustu času a prostoru pro společné chvíle na gauči. A pokud zrovna nevíte, jaký film byste si mohli pustit, pak mrkněte na náš seznam nejromantičtějších filmů všech dob. Filmy nejsou seřazeny v žádném konkrétním pořadí.

Kam na výlet s dětmi Ostrava: nejlepší tipy pro rodinný den

Kam na výlet s dětmi Ostrava: nejlepší tipy pro rodinný den

29.02.2024

Hledáte tipy na rodinný výlet v Ostravě, kde by se vaše děti mohly nejen skvěle bavit, ale i něco nového naučit? Ostrava nabízí mnoho atrakcí, které splní očekávání každého malého dobrodruha i zvídavého vědátora. Od fascinujícího světa techniky v Dolních Vítkovicích, přes druhou největší ZOO v České republice, až po adrenalinové zábavy v E-motion parku. Inspirujte se našimi 9 tipy na výlety pro rodiny s dětmi.

Výlet Severní Čechy: 13 tipů na objevování krás regionu

Výlet Severní Čechy: 13 tipů na objevování krás regionu

23.02.2024

Národní park České Švýcarsko, památky jako zámky Děčín a Sychrov, Hrady Hněvín a Trosky - to je jen zlomek toho, co nabízejí Severní Čechy. Inspirujte se 13 tipy na výlet v Ústeckém a Libereckém kraji.

Olomoucký kraj: Tipy na výlety a aktivity

Olomoucký kraj: Tipy na výlety a aktivity

16.02.2024

Olomoucký kraj nabízí širokou škálu výletů a aktivit. Od prozkoumávání historických památek po návštěvu ojedinělých přírodních úkazů v Jeseníkách, v této krásné oblasti je pro každého něco. Inspirujte se našimi 20 tipy na výlet.

Brno za 3 dny: kde se ubytovat, kde jíst a co vidět

Brno za 3 dny: kde se ubytovat, kde jíst a co vidět

09.02.2024

Brno je plné zajímavých míst i gastro podniků. Vydejte se spolu s námi do tohoto krásného města a užijte si víkend plný procházek, zážitků a ochutnávání.

4 důvody, proč chodit na kosmetiku

4 důvody, proč chodit na kosmetiku

02.02.2024

Pravidelná kosmetika by měla spadat do pečovacího rituálu každé ženy. V tomto článku se dozvíte, proč se vyplatí investovat do pravidelné kosmetiky a kam si na ni můžete zajít.

Malebné a romantické chaloupky: Kde je najít?

Malebné a romantické chaloupky: Kde je najít?

31.01.2024

Roubenky, chaty i chaloupky. Kdo by netoužil po malebném víkendu v dřevěném stavení a nedaleko přírody. Proto jsme pro vás našli ty nejkouzelnější roubenky, ve kterých můžete strávit část vaší dovolené.

Biatlon: Objevte kouzlo populárního sportu

Biatlon: Objevte kouzlo populárního sportu

17.01.2024

Biatlon patří mezi nejoblíbenější české sporty, co se sledování týče. Znáte však jeho disciplíny a historii? Dali jsme pro vás dohromady článek o biatlonu s tipy, kde si biatlon vyzkoušet na vlastní kůži.

 



Kontaktujte nás

Máte dotaz, doporučení nebo sdělení, které bychom si neměli nechat ujít? Pište nebo volejte.

Zavolejte nám +420 222 316 957

Každý pracovní den 9.00–16.30 hod.

Odebírejte newsletter

Odebírejte náš newsletter a získejte s předstihem nabídku novinek a další výhody.

Odesláním vašeho e-mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů.


Naše zážitky jsou dárky na celý život

V Allegrii věříme, že zážitkové dárky jsou tou nejlepší volbou, pokud hledáte originální dárek pro své blízké. Darujte zážitek k narozeninám nebo jiné významné příležitosti a přineste radost do života svých blízkých.

V naší široké nabídce zážitkových dárků naleznete různé kategorie, jako jsou například adrenalinové zážitky, kulturní zážitky, wellness a relax, gastronomické zážitky a mnoho dalších. Věříme, že v naší nabídce najdete ten správný zážitek jako dárek pro vaše blízké, který se jim navždy vryje do paměti.

Nezáleží na tom, zda hledáte zážitek pro muže, ženy, páry nebo rodiny, v naší nabídce najdete něco pro každého. U nás si můžete vybrat například romantický pobyt v lázních, adrenalinový zážitek jako tandemový seskok padákem, nebo třeba kurz vaření s šéfkuchařem. Darováním zážitkových dárků přinášíte nejen radost, ale i zážitky, na které budou vaši blízcí vzpomínat celý život.