13 tipů kam na výlet ve Středočeském kraji
17.07.2023Aktualizace 23.11.2023

13 tipů kam na výlet ve Středočeském kraji

Víťa
Autor: Vítězslav Langer

Nevíte kam na výlet ve Středočeském kraji a hledáte inspiraci? Tak to jste tu správně! Od muzeí přes přírodní úkazy, jako jsou Skryjská jezírka nebo lomy Amerika až po zámky a hrady, jako třeba zámek Kačina. V tomto článku najdete výlet přesně pro vás.

Hvězdárna Ondřejov

Hlavní observatoř Astronomického ústavu Akademie věd – Ondřejovská hvězdárna se nachází zhruba 35 km od Prahy v obci Ondřejov. Hvězdárna má více jak 100 letou historii a patří mezi nejvýznamnější vědecká pracoviště v Evropě. Zasloužila se o objev několika stovek asteroidů. Najdete zde oddělení zabývající se planetami a v historické části se nachází expozice o historii a vývoji observatoře. Hvězdárnu si můžete prohlédnout i s průvodcem.

Praktické informace: Prohlídka je vhodná pro děti od 5 let, vstupné je 120 Kč za dospělého a trvá zhruba 2 hodiny.

Hvezdarna Ondrejov

Vyhlídka Máj

Nejkrásnější výhled na meandry řeky Vltavy vám nabídne vyhlídka Máj kousek od obce Teletín. Dostanete se na ní po žluté turistické cestě vedoucí z Teletína do Třebsína. Cesta není nijak náročná, k vyhlídce se dostanete do 20 minut.

Vyhlidka Maj

Jawa muzeum v Rabakově

V malinké obci Rabakov, kde žije 56 obyvatel, se nachází muzeum historických motocyklů Jawa. Soukromé muzeum, založené otcem a synem Myclíkovími je rozděleno do dvou expozic. Hlavní expozice obsahuje základní ucelenou řadu motocyklů od roku 1929 do 2014, včetně prvního vyrobeného modelu. Součástí jsou také dobové reklamy a různé předměty spojené s motorismem. Druhá expozice ukazuje stroje nízkého obsahu, jako pionýry, babety až po různé typy Jawy 90. V části s názvem „lidová tvořivost" najdete ručně sestavené výtvory s motory Jawa.

Praktické informace: Muzeum je otevřeno od března do listopadu, od 9:00 do 17:00, s možností individuálních prohlídek. Vstupné je 120 Kč pro dospělé, 70 kč pro děti do 15 let, pro děti do 4 let a pro seniory je vstup zdarma.

Kutná Hora

Městská památková rezervace zapsaná do seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Do Kutné Hory je dobré vyrazit aspoň na víkend. Ve městě i v okolí je totiž spoustu možností, kam na výlet.

Samozřejmostí je gotický klenot chrám sv. Barbory, který je jednou ze čtyř staveb katedrálního typu ve středních Čechách. Krásné fresky, oltáře různých uměleckých stylů a skleněné vitráže bohatě zdobí interiér této unikátní stavby. Další hojně navštěvovaná památka v Kutné Hoře se nachází zhruba 2 km od historického centra města. Katedrála Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele je nejstarším chrámem řádu Cisterciáků. Pokladnice katedrály ukrývá nejstarší dochovanou monstranci na světě.

Chram sv. Barbory

Kutná Hora byla ve středověku jedním z hlavních vývozců stříbra v Čechách. Proto se zde nachází České muzeum stříbra. Sídlí v historické památce Hrádek a další expozice najdete i v jiných městských objektech. Najdete zde více než 170 tisíc sbírkových předmětů. Jednou z hlavních atrakcí je štola sv. Jiří, kde se dozvíte, jak se ve středověku stříbro těžilo.

Tip: Pokud na výlet vyrazíte s dětmi, tak navštivte muzeum LEGA v Kutné Hoře, kde najdete více než 1000 unikátních modelů.

Kutná Hora je jedno z nejkrásnějších a historicky nejvýznamnějších měst. Zavítejte s dětmi do Museum of bricks a užijte si stavění z kostek, ale i úžasné exponáty postavené z tisíců kostiček LEGO®.

Kutná Hora

Praha, Poděbrady, Špindlerův Mlýn, Znojmo

1 019,-

Zjistit více


Zámek Kačina

Kousek od Kutné Hory najdete jednu z nejvýznamnějších empírových staveb v Česku. V zámku najdete Národní zemědělské muzeum, konkrétně muzeum českého venkova, které spravuje bohatou expozici včetně knihovny rodu Chotků. Kačina nabízí 3 prohlídkové okruhy. Po prohlídce si odpočiňte v zámeckém parku. Zamek Kacina

Škoda muzeum v Mladé Boleslavi

Muzeum Škoda nabízí interaktivní a multimediální procházku historií automobilky. Muzeum najdete v bývalých výrobních halách, kde se do roku 1928 vyráběly automobily. Stálá expozice je organizována podle tří klíčových témat - Tradice, evoluce a preciznost. K nejvýznamnějším exponátům patří sportovní dvoumístné kupé Škoda110 Super Sport, kolo Slavia z roku 1899, nebo první automobil Voiturette.

Adventure golf v Horním Bezděkově

Nedaleko Kladna najdete tento zábavný adventure minigolf. Na výlet sem vyrazte s celou rodinou, s sebou můžete vzít i vaše čtyřnohé parťáky. Po golfu zaskočte na oběd do místní Tyrolské hospůdky, kde vaří podle tradičních tyrolských receptů.

Přemýšlíte, kam vyrazit s dětmi na výlet? Vyzkoušejte si hru adventure golf na prvním 18ti-jamkovém hřišti v ČR. Areál je velmi vstřícný k rodinám s dětmi i pejsky.

Horní Bezděkov

819,-

Zjistit více


Kokořínsko - Máchův kraj

Krásné pískovcové útvary, historické památky a malebná příroda plná turistických stezek - to je Kokořínsko. Bezesporu nejnavštěvovanější památkou je hrad Kokořín, jehož historie sahá až do 14. století. Hrad nabízí dva prohlídkové okruhy. První okruh s výkladem zahrnuje prohlídku starého paláce, kdy navštívíte rytířskou síň, lovecký předpokoj a dva obytné pokoje. Druhý okruh absolvujete bez průvodce, při kterém vystoupáte na 37,5 metrů vysokou obrannou věž a užijete si výhled na zalesněnou krajinu. Spousta turistů zavítá také do hradu Bezděz, který nechal postavit roku 1264 Přemysl Otakar II.

Hrad Kokorin

Tip: Pokud si chcete projít Máchův kraj pěšky, tak vyrazte z Mělníka po tzv. Máchově cestě (červená turistická značka E10), která vede přes spoustu památek a přírodních úkazů. Na cestě uvidíte například: skalní byt v Lhotce, Mšenské pokličky, již zmíněny hrad Kokořín, Bezděz a Máchovo jezero.

V obci Želízy kousek od Mělníka se tyčí tzv. Čertovy hlavy, skulptury od Václava Levého. Tyto 9 metrové pískovcové reliéfy hlav jsou druhé největší na světě, hned po Mount Rushmore v USA. Dostanete se sem od obecního úřadu po modré stezce, která dále vede k jeskyni Klácelka.

Certovy hlavy

Křivoklátsko

Jedna z nejhezčích chráněných oblastí v Čechách a zároveň biosférická rezervace UNESCO, Křivoklátsko, se rozléhá na 628 km2. Je domovem pro více než 1800 druhů rostlin, 120 druhů ptáků a dalších jiných živočichů.

Za výlet určitě stojí národní kulturní památka hrad Křivoklát. Možné tu jsou dva prohlídkové okruhy, celým hradem nebo jenom částí. Křivoklát má také bohaté sbírky gotického umění a najdete tu i Fürstenberskou knihovnu s 50 tisíci svazky. Podívat se můžete také do věznice a mučírny.

Hrad Krivoklat

Za přírodou se zajděte podívat na Skryjská jezírka. Jedná se o dvě malá jezírka na Zbirožském potoce, která jsou obklopena skalami a krásnou přírodou. V obci Skryje navštivte památník paleontologa Joachima Barranda, kde najdete rozsáhlou sbírku trilobitů a jiných fosílií.

Hrabalova stezka v Kersku

Kousek od Nymburka se nachází malebná osada Kersko, kde dlouhodobě žil český spisovatel Bohumil Hrabal. Do Kerska zasadil knihu a následně i kultovní film Slavnosti sněženek.

Na Hrabalově stezce se dozvíte plno zajímavostí o místní přírodě a o tomto legendárním spisovateli. Začněte v restauraci Hájenka a dejte si kance se šípkovou nebo se zelím. Po obědě vyrazte směr Svatojosefský pramen. Stezka vede skrz aleje, lesy a chatové oblasti. Po cestě narazíte na dřevěné sochy, památník a jiné zajímavosti. Trasa končí v klidné obci Třebestovice a je ideální pro všechny věkové skupiny a kondiční úrovně.

restaurace Hajenka Kersko
Autor: Original uploader was Slimejs at cs.wikipedia – Transferred from cs.wikipedia; transfer was stated to be made by User:Jitka., CC BY-SA 3.0, Odkaz (oříznuto)

Poděbrady

Domov jediného zvoleného českého krále Jiřího z Poděbrad je lázeňské město s bohatou historií a možnostmi k výletům. Jiřího náměstí, lázeňské oplatky, léčivé prameny a moderní kolonáda profesora Libenského tvoří charakter Poděbrad. Navštivte místní zámek, vykoupejte se v Poděbradském jezeře a s dětmi vyrazte na dětský orloj.

Pokud chcete Poděbrady a polabí prozkoumat z paluby lodi, tak nastupte na výletní loď Král Jiří. Na lodi najdete restauraci, která vám plavbu o něco zpříjemní.

Libenskeho kolonada v Podebradech

Velkopopovický pivovar

Všechny pivaře potěší prohlídka a degustace v pivovaru ve Velkých Popovicích. Historie pivovaru sahá až do 16. století. Přijďte na prohlídku prohlédněte si varnu z roku 1928, seznamte se s kozlem Oldou a degustujte velkopopovická piva přímo ze sklepů.

Praktické informace: Základní vstupné je 220 Kč, prodloužená ochutnávka s občerstvením stojí 300 Kč a kompletní "Kozlí výprava" je za 1 130 Kč.

Pivovar Velke Popovice
Autor: Czech Wikipedia user PackaVlastní dílo, CC BY-SA 3.0, Odkaz

Český kras

Mezi Prahou a Berounem najdete další chráněnnou krajinou oblast Český kras. Pokud jste ještě nebyli, tak navštívit musíte určitě Karlštejn. Hrad byl založen ve 14. století Karlem IV. a patří mezi nejnavštěvovanější hrady v Česku.

Tip: Na Karlštejně jste už byli a láká vás hrad poznat z ptačí perspektivy? Let balónem bude tou správnou volbou.

Ověřeno Darinou Náš tip

Vícero lokalit

Český ráj, Český Krumlov, Karlštejn, Brno, Ostrava, Hradec Králové, Bochov u Karlových Varů, České Budějovice, Olomouc, Zlín, Konopiště, Pálava, Plzeň, Kroměříž, Pardubice, Hluboká nad Vltavou, Roudnice nad Labem

od 4 250,-

vícero lokalit

Český ráj, Český Krumlov, Karlštejn, Brno, Ostrava, Hradec Králové, Bochov u Karlových Varů, České Budějovice, Olomouc, Zlín, Konopiště, Pálava, Plzeň, Kroměříž, Pardubice, Hluboká nad Vltavou, Roudnice nad Labem

od 15 700,-


Kousek od Prahy se také nachází lomy Velká a Malá Amerika. Velká Amerika tzv. český Grand Canyon je obrovský zatopený lom, který je velice oblíbený u výletníků všech věkových kategorií. Za přírodními úkazy se jeďte podívat na Drábské světničky. Jedná se o skalní pískovcový hrad, který je aktuálně z důvodu opotřebení uzavřen. Areál Drábských světniček však uzavření není.

Český kras skrývá i podle mnohých nejkrásnější obci ve středních Čechách, Svatý Jan pod Skalou. Obci dominuje Svatojánská skalní stěna, kam si můžete vyšlápnout a pokochat se obcí z výšky.

Svaty Jan pod Skalou

Zážitky ve Středočeském kraji
100 Kč za odběr novinek

Podobné články

15 nejromantičtějších filmů všech dob

15 nejromantičtějších filmů všech dob

02.04.2024

I když se večery pomalu ale jistě zkracují, stále zůstává spoustu času a prostoru pro společné chvíle na gauči. A pokud zrovna nevíte, jaký film byste si mohli pustit, pak mrkněte na náš seznam nejromantičtějších filmů všech dob. Filmy nejsou seřazeny v žádném konkrétním pořadí.

Stezky pro děti: 13 tipů kam vyrazit

Stezky pro děti: 13 tipů kam vyrazit

07.03.2024

Hledáte kam s dětmi na výlet? Inspirujte se našimi 13 tipy na stezky pro děti po celé ČR. Od magických setkání na Ježíškově cestě v Krušných horách, přes hravé objevování přírody v Lesním parku Klimkovice, až po pohádkové a pirátské výpravy u Baťova kanálu. Vyrazte na výlet, kde se vaše děti vyřádí a něco se přiučí.

Kam na výlet s dětmi Ostrava: nejlepší tipy pro rodinný den

Kam na výlet s dětmi Ostrava: nejlepší tipy pro rodinný den

29.02.2024

Hledáte tipy na rodinný výlet v Ostravě, kde by se vaše děti mohly nejen skvěle bavit, ale i něco nového naučit? Ostrava nabízí mnoho atrakcí, které splní očekávání každého malého dobrodruha i zvídavého vědátora. Od fascinujícího světa techniky v Dolních Vítkovicích, přes druhou největší ZOO v České republice, až po adrenalinové zábavy v E-motion parku. Inspirujte se našimi 9 tipy na výlety pro rodiny s dětmi.

Výlet Severní Čechy: 13 tipů na objevování krás regionu

Výlet Severní Čechy: 13 tipů na objevování krás regionu

23.02.2024

Národní park České Švýcarsko, památky jako zámky Děčín a Sychrov, Hrady Hněvín a Trosky - to je jen zlomek toho, co nabízejí Severní Čechy. Inspirujte se 13 tipy na výlet v Ústeckém a Libereckém kraji.

Olomoucký kraj: Tipy na výlety a aktivity

Olomoucký kraj: Tipy na výlety a aktivity

16.02.2024

Olomoucký kraj nabízí širokou škálu výletů a aktivit. Od prozkoumávání historických památek po návštěvu ojedinělých přírodních úkazů v Jeseníkách, v této krásné oblasti je pro každého něco. Inspirujte se našimi 20 tipy na výlet.

Brno za 3 dny: kde se ubytovat, kde jíst a co vidět

Brno za 3 dny: kde se ubytovat, kde jíst a co vidět

09.02.2024

Brno je plné zajímavých míst i gastro podniků. Vydejte se spolu s námi do tohoto krásného města a užijte si víkend plný procházek, zážitků a ochutnávání.

4 důvody, proč chodit na kosmetiku

4 důvody, proč chodit na kosmetiku

02.02.2024

Pravidelná kosmetika by měla spadat do pečovacího rituálu každé ženy. V tomto článku se dozvíte, proč se vyplatí investovat do pravidelné kosmetiky a kam si na ni můžete zajít.

Malebné a romantické chaloupky: Kde je najít?

Malebné a romantické chaloupky: Kde je najít?

31.01.2024

Roubenky, chaty i chaloupky. Kdo by netoužil po malebném víkendu v dřevěném stavení a nedaleko přírody. Proto jsme pro vás našli ty nejkouzelnější roubenky, ve kterých můžete strávit část vaší dovolené.



Kontaktujte nás

Máte dotaz, doporučení nebo sdělení, které bychom si neměli nechat ujít? Pište nebo volejte.

Zavolejte nám +420 222 316 957

Každý pracovní den 9.00–16.30 hod.

Odebírejte newsletter

Odebírejte náš newsletter a získejte s předstihem nabídku novinek a další výhody.

Odesláním vašeho e-mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů.


Naše zážitky jsou dárky na celý život

V Allegrii věříme, že zážitkové dárky jsou tou nejlepší volbou, pokud hledáte originální dárek pro své blízké. Darujte zážitek k narozeninám nebo jiné významné příležitosti a přineste radost do života svých blízkých.

V naší široké nabídce zážitkových dárků naleznete různé kategorie, jako jsou například adrenalinové zážitky, kulturní zážitky, wellness a relax, gastronomické zážitky a mnoho dalších. Věříme, že v naší nabídce najdete ten správný zážitek jako dárek pro vaše blízké, který se jim navždy vryje do paměti.

Nezáleží na tom, zda hledáte zážitek pro muže, ženy, páry nebo rodiny, v naší nabídce najdete něco pro každého. U nás si můžete vybrat například romantický pobyt v lázních, adrenalinový zážitek jako tandemový seskok padákem, nebo třeba kurz vaření s šéfkuchařem. Darováním zážitkových dárků přinášíte nejen radost, ale i zážitky, na které budou vaši blízcí vzpomínat celý život.