Se stanem na cestách aneb nejhezčí místa pro stanování v ČR
21.06.2022Aktualizace 26.02.2024

Se stanem na cestách aneb nejhezčí místa pro stanování v ČR

Těšíte se, jak nahodíte krosnu na záda a vyrazíte vstříc novým dobrodružstvím? Máme pro vás hned několik tipů, kde postavit stan. Nejdříve si však musíme jednu věc ujasnit.

Jak je to se stanováním v ČR?

Zákon, zabývající se stanování a nocování ve volné přírodě je složitý a výklady mohou být různé. Zkráceně řečeno, stanovat nemůžete mimo vyhrazená místa, prakticky nikde. Stanování je totiž podle zákona akt kempování, které je v zákoně zásadně omezeno. Pokud se tedy chcete vyhnout problémům s autoritami a pokutám, doporučujeme se držet kempů a vyhrazených míst ke kempování.

Opravdu chcete spát ve volné přírodě a kempy vás nelákají? Stan s sebou neberte a spěte pod širákem nebo v hamace. To už, dle zákona, kempování není a můžete tak přespat prakticky kdekoliv. Ano, i to však má své výjimky. Nocovat neboli bivakovat zpravidla nesmíte v NP, CHKO a přírodních rezervací. Pravidla se však v jednotlivých oblastech liší. Zkrátka, proč to dělat jednoduše, když to jde složitě?

vyhled ze stanu

Lipno

Patříte mezi vodomily, kteří jsou v blízkosti řek a rybníků jako doma? To budete z výletu na Lipenskou přehradu nadšeni. Dá se tu podniknout tolik sportovních aktivit, že si na to své přijde úplně každý. Krásná příroda všude kolem tu ke sportu přímo vybízí. Skvělé kempy ke stanování jsou například kemp Lipno Modřín kemp Olšina nebo třeba Camping resort Frymburk

Lipno

V okolí kempů najdete spoustu cyklostezek a míst, kde si půjčit loď nebo paddleboard.

Tip: Pokud vás lákají plachetnice, u Mariny Lipno máte možnost na jednu takovou nastoupit a strávit na ní hezké odpoledne.

Hledáte ideální dárek plný pohody a relaxu? Darujte 3hodinový výlet na plachetnici na Lipně. Ve zbytku dne můžete objevovat krásy okolí Marina Lipno.

Lipno

4 100,-

Zjistit více


Krkonoše

Krkonoše skrývají nejedno bohatství, které stojí za poznání. Užít si tu můžete turistiku, ze které budete přímo nadšení. Jedním z nejvýznamnějších přírodních klenotů na tomto území je naše nejvyšší hora Sněžka. Vyrazit sem můžete obdivovat i nádherný Krkonošský národní park, kde se nachází Pančavský, Labský a Mumlavský vodopád, Úpské a Černohorské rašeliniště nebo pramen Labe. Dojít tu můžete až k Památníku obětem hor. A při výletu s dětmi se můžete vydat do Stezky korunami stromů.

Krkonose

Vydejte se také do Pece pod Sněžkou, kde si užijete netradiční turistiku a poznáte Krkonoše na ekoloběžce. Na ní toho stihnete mnohem více než pěšky (a s menší námahou). Budete mít dostatek času na užívání si krásné přírody všude kolem. Čas zastavit se na malé občerstvení také bude. Vsadíme se, že takto strávený den na čerstvém vzduchu s vydatným pohybem k tomu, bude hotovým balzámem pro tělo i duši.

Projeďte se na ekoloběžce a poznejte Krkonoše. Elektrokoloběžka je ideální pro všechny, kdo mají rádi dlouhé výlety v přírodě a nechtějí se příliš unavit.

Pec pod Sněžkou

od 1 400,-

Zjistit více


Kempů je tu nespočet, doporučit vám můžeme například Base Camp Medvědín. Okolí tohoto kempu vás naprosto okouzlí a výhledu vám nebude clonit žádné auto, stanová zóna je totiž pouze pro stany. Dalším krásným kempem, kde si budete moct rozbít stan je kemp Dolce, který nabízí půjčovnu kol, paddleboardů a kajaků, stolní tenis, kiosek, tenisové kurty, beachvolejbalové hřiště a spoustu dalšího.

Bouda u sneznych jam

Šumava

Krásné okolí Šumavy nabízí nespočet lesů, strání, údolí, hor, kopců a malebných vesniček. Zažijete tu zkrátka výhledy, ze kterých půjdete do kolen. Třeba z takových ledovcových jezer, které jsou velmi oblíbenou turistickou destinací. Oblíbená je také Modrava či Kašperské hory. Zavítat můžete i na zámek ve Vimperku. V neposlední řadě se můžete podívat do slavného Boubínského pralesa, kde se nachází vrch s rozhlednou.

Sumava

Tip: Vydat se tu můžete i do lanového světa v Sušici a ozkoušet tam svou fyzičku. Proměníte se tu v hotového Tarzana, jelikož budete zdolávat nejrůznější výšky a důmyslně postavené překážky v korunách stromů. To vše v nádherném prostředí Národního parku Šumava.

Pokořte strach z výšek a užijte si neobyčejný a nezapomenutelný zážitek Tarzanem v šumavských hvozdech. Připravili jsme pro vás celkem 5 hodin v korunách stromů s 34 překážkami, místy až v 15 metrech nad zemí. Vyzkoušejte si lanový svět přímo v Národním parku Šumava. Překonáte tuto výjimečnou lanovou výzvu? Ukažte, co ve vás je, objevte v sobě Tarzana.

Sušice

1 600,-

Zjistit více


Pokud budeme hodnotit místa v Česku s ohledem na možnosti stanování, Šumava bude na prvním místě. Správa národního parku vybudovala několik tzv. nouzových nocovišť, kde si můžete stan rozložit bez strachu z pokuty a hlavně zdarma. Jsou tu však jasně vymezená pravidla, nesmíte zde rozdělat oheň, pobývat tu můžete od 18:00 do 9:00 a pouze na jednu noc. Platí tu zákaz kouření a samozřejmostí je úklid veškerého odpadu. Přehled všech nocovišť i s mapou naleznete na oficiálních stránkách národního parku.

Sumava

Český Krumlov

Toto město je jedním z těch nejnavštěvovanějších u nás a není se čemu divit. Je tu tolik krásy, na jejíž objevení si budete pomalu muset vzít dovolenou. Nutností je rozhodně návštěva Hradu a zámku Český Krumlov, který se řadí mezi památky světového dědictví UNESCO. Navíc když do zámku půjdete přes Červenou bránu, v příkopu se můžete pokochat místními krumlovskými medvědy. Vyrazit můžete i do muzea voskových figurín, zrcadlového labyrintu, nebo si křížem krážem projít krásné historické centrum města.

Cesky Krumlov

Možná to někoho překvapí, ale vyrazit se stanem do Krumlova je opravdu skvělý nápad. Kempů je v Českém Krumlově hned několik. Doporučit můžeme třeba Kemp Český Krumlov, který je 20 minut pěšky od historického centra.

Tip: Pokud chcete zažít historické centrum trochu jinak, tak navštivte půjčovnu 2W, kde si můžete půjčit raft. Vltava vás na něm doveze až do Zlaté Koruny, kde vás i s raftem vyzvednou a odvezou zpátky do města.

Poznejte památky Českého Krumlova při sjezdu na raftu jeho historickou částí. Následuje proplutí krásnou přírodou až do Zlaté Koruny.

Český Krumlov

od 2 275,-

Zjistit více


Český ráj

Tato krásná chráněná krajinná oblast se nachází v severovýchodních Čechách, mezi městy Turnov, Jičín a Železný Brod. Známá je hlavně díky unikátním skalním útvarům a historickým památkám. Český ráj je ideálním místem pro turistiku, cykloturistiku a další outdoorové aktivity, jako třeba skalní lezení, které je zde velice populární.

Pokud vás láká výlet za přírodou, tak rozhodně navštivte Prachovské skály, které se těší popularitě i u zahraničních turistů. Jestli vás lákají spíše památky, vynechat nesmíte hrad Kost, zříceninu hradu Trosky nebo zříceninu hradu Frýdštejn.

Hrad Kost

Skvělým kempem je třeba kemp Duo, ležící přímo u Komárovského rybníka. Hrad kost se tyčí od kempu zhruba 6 kilometrů, hrad Valečov 4 km a nejbližší skalní údolí je 10 minut pěšky. Kemp Zelené údolí, který mimo jiné disponuje i dvěma bazény, vám poslouží také jako skvělý výchozí bod pro výlety. Již zmíněné Prachovské skály jsou od kempu vzdáleny 4 km, zřícenina hradu Trosky 5,5 km, a na hrad Kost to máte 10 km vlakem do obce Sobotky a následně 5 km pěšky krásným údolím Plakánek.

Cesky raj

Sportovní zážitky
100 Kč za odběr novinek

Podobné články

15 nejromantičtějších filmů všech dob

15 nejromantičtějších filmů všech dob

02.04.2024

I když se večery pomalu ale jistě zkracují, stále zůstává spoustu času a prostoru pro společné chvíle na gauči. A pokud zrovna nevíte, jaký film byste si mohli pustit, pak mrkněte na náš seznam nejromantičtějších filmů všech dob. Filmy nejsou seřazeny v žádném konkrétním pořadí.

Stezky pro děti: 13 tipů kam vyrazit

Stezky pro děti: 13 tipů kam vyrazit

07.03.2024

Hledáte kam s dětmi na výlet? Inspirujte se našimi 13 tipy na stezky pro děti po celé ČR. Od magických setkání na Ježíškově cestě v Krušných horách, přes hravé objevování přírody v Lesním parku Klimkovice, až po pohádkové a pirátské výpravy u Baťova kanálu. Vyrazte na výlet, kde se vaše děti vyřádí a něco se přiučí.

Kam na výlet s dětmi Ostrava: nejlepší tipy pro rodinný den

Kam na výlet s dětmi Ostrava: nejlepší tipy pro rodinný den

29.02.2024

Hledáte tipy na rodinný výlet v Ostravě, kde by se vaše děti mohly nejen skvěle bavit, ale i něco nového naučit? Ostrava nabízí mnoho atrakcí, které splní očekávání každého malého dobrodruha i zvídavého vědátora. Od fascinujícího světa techniky v Dolních Vítkovicích, přes druhou největší ZOO v České republice, až po adrenalinové zábavy v E-motion parku. Inspirujte se našimi 9 tipy na výlety pro rodiny s dětmi.

Výlet Severní Čechy: 13 tipů na objevování krás regionu

Výlet Severní Čechy: 13 tipů na objevování krás regionu

23.02.2024

Národní park České Švýcarsko, památky jako zámky Děčín a Sychrov, Hrady Hněvín a Trosky - to je jen zlomek toho, co nabízejí Severní Čechy. Inspirujte se 13 tipy na výlet v Ústeckém a Libereckém kraji.

Olomoucký kraj: Tipy na výlety a aktivity

Olomoucký kraj: Tipy na výlety a aktivity

16.02.2024

Olomoucký kraj nabízí širokou škálu výletů a aktivit. Od prozkoumávání historických památek po návštěvu ojedinělých přírodních úkazů v Jeseníkách, v této krásné oblasti je pro každého něco. Inspirujte se našimi 20 tipy na výlet.

Brno za 3 dny: kde se ubytovat, kde jíst a co vidět

Brno za 3 dny: kde se ubytovat, kde jíst a co vidět

09.02.2024

Brno je plné zajímavých míst i gastro podniků. Vydejte se spolu s námi do tohoto krásného města a užijte si víkend plný procházek, zážitků a ochutnávání.

4 důvody, proč chodit na kosmetiku

4 důvody, proč chodit na kosmetiku

02.02.2024

Pravidelná kosmetika by měla spadat do pečovacího rituálu každé ženy. V tomto článku se dozvíte, proč se vyplatí investovat do pravidelné kosmetiky a kam si na ni můžete zajít.

Malebné a romantické chaloupky: Kde je najít?

Malebné a romantické chaloupky: Kde je najít?

31.01.2024

Roubenky, chaty i chaloupky. Kdo by netoužil po malebném víkendu v dřevěném stavení a nedaleko přírody. Proto jsme pro vás našli ty nejkouzelnější roubenky, ve kterých můžete strávit část vaší dovolené.



Kontaktujte nás

Máte dotaz, doporučení nebo sdělení, které bychom si neměli nechat ujít? Pište nebo volejte.

Zavolejte nám +420 222 316 957

Každý pracovní den 9.00–16.30 hod.

Odebírejte newsletter

Odebírejte náš newsletter a získejte s předstihem nabídku novinek a další výhody.

Odesláním vašeho e-mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů.


Naše zážitky jsou dárky na celý život

V Allegrii věříme, že zážitkové dárky jsou tou nejlepší volbou, pokud hledáte originální dárek pro své blízké. Darujte zážitek k narozeninám nebo jiné významné příležitosti a přineste radost do života svých blízkých.

V naší široké nabídce zážitkových dárků naleznete různé kategorie, jako jsou například adrenalinové zážitky, kulturní zážitky, wellness a relax, gastronomické zážitky a mnoho dalších. Věříme, že v naší nabídce najdete ten správný zážitek jako dárek pro vaše blízké, který se jim navždy vryje do paměti.

Nezáleží na tom, zda hledáte zážitek pro muže, ženy, páry nebo rodiny, v naší nabídce najdete něco pro každého. U nás si můžete vybrat například romantický pobyt v lázních, adrenalinový zážitek jako tandemový seskok padákem, nebo třeba kurz vaření s šéfkuchařem. Darováním zážitkových dárků přinášíte nejen radost, ale i zážitky, na které budou vaši blízcí vzpomínat celý život.