Jak naplánovat svatbu v 10 krocích - na tohle nesmíte zapomenout
13.04.2023

Jak naplánovat svatbu v 10 krocích - na tohle nesmíte zapomenout

Svatba je jedním z nejkrásnějších a nejdůležitějších dnů v životě. Všechno musí být dokonalé, ať už jde o šaty na svatbu, jídlo, hudbu, či dekorace. Plánování svatby může být náročné a stresující, ale pokud víte, na co nezapomenout, můžete si užít celý proces s klidem a radostí. Tento článek vám nabídne praktického průvodce krok za krokem, jak na to.

Krok 1: Rozpočet a svatební seznam

Prvním krokem v plánování svatby je stanovení rozpočtu a vytvoření svatebního seznamu. Přemýšlejte o tom, jaké prvky chcete na svatbě mít a kolik peněz jste ochotni investovat do každého z nich. Rozpočet by měl být realistický a pružný, aby pojmul nečekané výdaje.

prstynky na svatbu

Krok 2: Datum a místo konání svatby

Dalším krokem je stanovení datumu svatby. Při výběru data mějte na paměti roční období a časové možnosti svědků a blízké rodiny. Místo konání svatby by mělo být dostupné pro všechny hosty a mít dostatečnou kapacitu pro počet pozvaných.

Pár tipů na místa konání svatby:

  • Historické zámky

  • Malebné vinice

  • Romantické zahrady

  • Luxusní hotely

  • Útulné chaty v horách

Krok 3: Pozvánky a seznam hostů

Při plánování svatby je důležité sestavit seznam hostů, abyste věděli, kolik lidí očekávát. Pozvánky by měly být odeslány v dostatečném předstihu, aby hosté měli čas se připravit a potvrdit účast.

Nezapomeňte na tyto informace v pozvánkách:

  • Jména snoubenců

  • Datum a čas svatby

  • Místo konání obřadu a hostiny

  • Dress code (pokud nějaký chcete)

  • Kontaktní údaje pro potvrzení účasti

Krok 4: Šaty na svatbu a oblek pro ženicha

Šaty na svatbu a oblek pro ženicha patří mezi nejdůležitější části svatebního plánování. Při výběru šatů na svatbu zvažte svůj styl a rozpočet. Mějte na paměti, že šaty budou možná potřebovat upravit, takže začněte s hledáním vhodných šatů alespoň 6-9 měsíců před svatbou.

Ženich by měl zvolit oblek, který odpovídá stylu svatby a je vkusně sladěný s barvami a vzory šatů nevěsty. Nezapomeňte také na doplňky, jako je kravata, manžetové knoflíčky a kapesníček do saka.

novomanzele

Krok 5: Oddávající a svatební obřad

Vyberte si oddávajícího, který bude mít na starosti svatební obřad. Může jít o duchovního, notáře nebo jinou osobu oprávněnou provádět svatební obřady. Naplánujte si schůzku, kde prodiskutujete detaily obřadu.

Při plánování svatebního obřadu zvažte tradiční prvky, jako jsou výměna prstenů, sliby a svatební pochod, ale je to čistě na vás, je to přeci jenom vaše svatba.

Krok 6: Svatební hostina

Hostina je srdcem každé svatby, a proto je důležité vybrat správné jídlo, nápoje a dekorace. Při výběru menu zohledněte preference svých hostů, alergie a potřeby vegetariánů či veganů. Nezapomeňte také na výběr vhodného nápojového lístku a šampaňského pro přípitek.

Dekorace na svatební hostině by měly být harmonické a odpovídat tématu a stylu svatby. Nezapomeňte na květinovou výzdobu, svíčky, ubrusy, přehozy na židle a další dekorativní prvky.

svatebni vyzdoba

Krok 7: Hudba a zábava

Svatba by měla být veselá a zábavná událost, a proto je důležité zajistit hudbu a zábavu pro hosty. Vyberte si kapelu, DJe nebo hudební skupinu, která vám zahraje oblíbené písničky a pořádně rozproudí atmosféru. Můžete zvážit i další formy zábavy. Populární jsou třeba svatební tomboly, fotokoutek nebo si pozvěte komika či kouzelníka.

Krok 8: Svatební fotograf

Fotografie jsou trvalou vzpomínkou na váš svatební den, proto je důležité vybrat profesionálního fotografa, který zachytí ty nejdůležitější okamžiky. Při výběru fotografa koukejte na portfolio a na recenze. Ujistěte se, že si s ním domluvíte seznam fotek, které chcete mít, a předem projděte časový plán svatebního dne.

svatebni zabava

Krok 9: Doprava na svatební den

Doprava je důležitým prvkem svatebního dne, který zajistí plynulý průběh a přepravu hostů mezi jednotlivými místy. Nezapomeňte také zajistit dopravu pro svatební hosty, pokud je to potřeba.

Krok 10: Líbánky

Plánování líbánků je stejně důležité jako plánování svatby. Vyberte si destinaci, která vám oběma vyhovuje, a rezervujte si letenky, ubytování s dostatečným předstihem. Přemýšlejte o tom, co chcete na líbánkách dělat, ať už jde o relaxaci na pláži, objevování nových kultur nebo aktivní dovolenou.

libanky u more

Zde je stručný přehled kroků:

  1. Rozpočet a svatební seznam

  2. Datum a místo konání svatby

  3. Pozvánky a seznam hostů

  4. Šaty na svatbu a oblek pro ženicha

  5. Oddávající a svatební obřad

  6. Svatební hostina

  7. Hudba a zábava

  8. Svatební fotograf

  9. Doprava na svatební den

  10. Líbánky

Ať už jde o výběr dokonalých šatů na svatbu, místo konání nebo lahodné jídlo a zábavu, klíčem k úspěchu je pečlivé plánování a pozornost k detailům. S předstihem a správnou organizací si zajistíte svatební den, který vám přinese nezapomenutelné vzpomínky na celý život.

Dárky k svatbě
100 Kč za odběr novinek

Podobné články

15 nejromantičtějších filmů všech dob

15 nejromantičtějších filmů všech dob

02.04.2024

I když se večery pomalu ale jistě zkracují, stále zůstává spoustu času a prostoru pro společné chvíle na gauči. A pokud zrovna nevíte, jaký film byste si mohli pustit, pak mrkněte na náš seznam nejromantičtějších filmů všech dob. Filmy nejsou seřazeny v žádném konkrétním pořadí.

Stezky pro děti: 13 tipů kam vyrazit

Stezky pro děti: 13 tipů kam vyrazit

07.03.2024

Hledáte kam s dětmi na výlet? Inspirujte se našimi 13 tipy na stezky pro děti po celé ČR. Od magických setkání na Ježíškově cestě v Krušných horách, přes hravé objevování přírody v Lesním parku Klimkovice, až po pohádkové a pirátské výpravy u Baťova kanálu. Vyrazte na výlet, kde se vaše děti vyřádí a něco se přiučí.

Kam na výlet s dětmi Ostrava: nejlepší tipy pro rodinný den

Kam na výlet s dětmi Ostrava: nejlepší tipy pro rodinný den

29.02.2024

Hledáte tipy na rodinný výlet v Ostravě, kde by se vaše děti mohly nejen skvěle bavit, ale i něco nového naučit? Ostrava nabízí mnoho atrakcí, které splní očekávání každého malého dobrodruha i zvídavého vědátora. Od fascinujícího světa techniky v Dolních Vítkovicích, přes druhou největší ZOO v České republice, až po adrenalinové zábavy v E-motion parku. Inspirujte se našimi 9 tipy na výlety pro rodiny s dětmi.

Výlet Severní Čechy: 13 tipů na objevování krás regionu

Výlet Severní Čechy: 13 tipů na objevování krás regionu

23.02.2024

Národní park České Švýcarsko, památky jako zámky Děčín a Sychrov, Hrady Hněvín a Trosky - to je jen zlomek toho, co nabízejí Severní Čechy. Inspirujte se 13 tipy na výlet v Ústeckém a Libereckém kraji.

Olomoucký kraj: Tipy na výlety a aktivity

Olomoucký kraj: Tipy na výlety a aktivity

16.02.2024

Olomoucký kraj nabízí širokou škálu výletů a aktivit. Od prozkoumávání historických památek po návštěvu ojedinělých přírodních úkazů v Jeseníkách, v této krásné oblasti je pro každého něco. Inspirujte se našimi 20 tipy na výlet.

Brno za 3 dny: kde se ubytovat, kde jíst a co vidět

Brno za 3 dny: kde se ubytovat, kde jíst a co vidět

09.02.2024

Brno je plné zajímavých míst i gastro podniků. Vydejte se spolu s námi do tohoto krásného města a užijte si víkend plný procházek, zážitků a ochutnávání.

4 důvody, proč chodit na kosmetiku

4 důvody, proč chodit na kosmetiku

02.02.2024

Pravidelná kosmetika by měla spadat do pečovacího rituálu každé ženy. V tomto článku se dozvíte, proč se vyplatí investovat do pravidelné kosmetiky a kam si na ni můžete zajít.

Malebné a romantické chaloupky: Kde je najít?

Malebné a romantické chaloupky: Kde je najít?

31.01.2024

Roubenky, chaty i chaloupky. Kdo by netoužil po malebném víkendu v dřevěném stavení a nedaleko přírody. Proto jsme pro vás našli ty nejkouzelnější roubenky, ve kterých můžete strávit část vaší dovolené.



Kontaktujte nás

Máte dotaz, doporučení nebo sdělení, které bychom si neměli nechat ujít? Pište nebo volejte.

Zavolejte nám +420 222 316 957

Každý pracovní den 9.00–16.30 hod.

Odebírejte newsletter

Odebírejte náš newsletter a získejte s předstihem nabídku novinek a další výhody.

Odesláním vašeho e-mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů.


Naše zážitky jsou dárky na celý život

V Allegrii věříme, že zážitkové dárky jsou tou nejlepší volbou, pokud hledáte originální dárek pro své blízké. Darujte zážitek k narozeninám nebo jiné významné příležitosti a přineste radost do života svých blízkých.

V naší široké nabídce zážitkových dárků naleznete různé kategorie, jako jsou například adrenalinové zážitky, kulturní zážitky, wellness a relax, gastronomické zážitky a mnoho dalších. Věříme, že v naší nabídce najdete ten správný zážitek jako dárek pro vaše blízké, který se jim navždy vryje do paměti.

Nezáleží na tom, zda hledáte zážitek pro muže, ženy, páry nebo rodiny, v naší nabídce najdete něco pro každého. U nás si můžete vybrat například romantický pobyt v lázních, adrenalinový zážitek jako tandemový seskok padákem, nebo třeba kurz vaření s šéfkuchařem. Darováním zážitkových dárků přinášíte nejen radost, ale i zážitky, na které budou vaši blízcí vzpomínat celý život.